Hakkerit iskivät Lähitiedon verkkosivuille

Medioita viime aikoina vaivanneet hakkerit osuivat alkuviikosta myös Koillis-Helsingin Lähitieto -lehden verkkosivuille. Muista, ettet koskaan avaa liitetiedostoja tai linkkejä, jotka tulevat oudoilta vaikuttavista tai tuntemattomista osoitteista. Vältyt turhalta harmilta.

Yhä useammat päivittäiset toimintomme, kuten työskentely, viestintä ja viihteen kulutus, liittyvät tietokoneisiin ja internetiin. Tämä tekee tietokoneiden turvallisuudesta äärimmäisen tärkeän aiheen, ja hakkereilta suojautuminen on muistettava myös kotikonetta käytettäessä. Kertaamme nyt tässä perusasioita, joiden avulla voit suojella omaa tietokonettasi hakkereilta.

1.Päivitä ohjelmistot säännöllisesti: Yksi yleisimmistä tietokoneen haavoittuvuuden syistä on vanhentunut ohjelmisto, joka jättää ovet auki hyökkääjille. Varmista, että käyttöjärjestelmäsi, selain, ja muut ohjelmat ovat aina päivitettyinä, jotta saat uusimmat turvapäivitykset.

2.Käytä vahvoja salasanoja: Salasanojen merkitys on kiistaton. Käytä pitkiä, monimutkaisia salasanoja, jotka sisältävät isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita sekä erikoismerkkejä. Älä käytä helposti arvattavia salasanoja, kuten ”123456” tai ”password”.

3.Käytä kaksivaiheista tunnistautumista: Monet palvelut tarjoavat mahdollisuuden kaksivaiheiseen tunnistautumiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun on syötettävä salasanan lisäksi toinen tunnistautumistapa, kuten tekstiviestiin lähetetty koodi tai mobiilisovelluksen antama vahvistus. Tämä tekee tilisi huomattavasti turvallisemmaksi.

4.Vältä epäilyttäviä linkkejä ja liitetiedostoja: Älä avaa sähköpostin liitetiedostoja tai klikkaa linkkejä, jotka tulevat tuntemattomilta lähettäjiltä tai vaikuttavat epäilyttäviltä. Hakkereiden suosima tapa on lähettää houkuttelevia, mutta haitallisia linkkejä ja tiedostoja.

5.Asenna luotettava virustorjuntaohjelma: Käytä hyvämaineista virustorjuntaohjelmaa, joka suojaa tietokonettasi haittaohjelmilta, viruksilta ja muilta uhilta. Päivitä virustorjuntaohjelma säännöllisesti.

6.Käytä palomuuria: Palomuuri auttaa estämään ei-toivotut yhteydet tietokoneellesi. Käytä sitä suojellaksesi tietokonettasi ulkopuolisilta hyökkäyksiltä.

7.Varmuuskopioi tiedostot: Säännöllinen varmuuskopiointi on tärkeä osa tietojen suojaamista. Jos joudut hakkeroitujen tai vahingoittuneiden tiedostojen uhriksi, voit palauttaa ne varmuuskopioista.

8.Ole varovainen julkisissa Wi-Fi-verkoissa: Vältä käyttämästä julkisia Wi-Fi-verkkoja luottamuksellisten tietojen käsittelyyn. Jos käyttö on välttämätöntä, käytä virtuaalista eristysverkkoa (VPN) suojataksesi tietosi.

9.Opi perusasioita tietoturvasta: Ymmärrä peruskäsitteet, kuten phishing-hyökkäykset, ja opi tunnistamaan niitä. Ole tietoinen tietokoneesi haavoittuvuuksista ja opettele suojaamaan niitä.

10. Summa summarum: Tietokoneen suojaaminen hakkereilta vaatii jatkuvaa huolellisuutta ja valppautta. Kysymys ei ole pelkästään tietokoneen turvallisuudesta huolehtimista, vaan myös henkilökohtaisten tietojesi ja yksityisyytesi puolustamista. Noudattamalla edellä mainittuja perusohjeita voit merkittävästi vähentää riskiä joutua hakkereiden hyökkäyksen kohteeksi ja pitää tietokoneesi ja tiedot turvassa.

Edellinen artikkeliTapulin Liikuntakeskus Oy saa vuokratontin Pukinmäestä
Seuraava artikkeliAuttavat kädet – 12 lasta ulos palavasta junasta