OmaStadi sai toivehanat aukeamaan

Jakomäen lammille toivotaan grillipaikkaa. Kuva Teija Loponen
Koillisen asukkaat eivät jääneet sohvaperunoiksi, kun oli kolmatta kertaa tilaisuus esittää toiveita, mitä Koillis-Helsingissä yli miljoonalla eurolla tehtäisiin.
Koillis-Helsingin osuus osallistuvan budjetoinnin varoista on tarkalleen 1 374 703 euroa. Ehdotuksia rahojen käytölle saivat tehdä kaikki 13 vuotta täyttäneet helsinkiläiset. Ehdotusten teko päättyi sunnuntaina 15.10. Äänestys koittaa keväällä 2024 ja kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneet toiveet.
Ehdotuksia kertyi Koillisessa jokaisesta kaupunginosasta.
Alppikylään toivotaan omat paikkakyltit.
Jakomäessä toivottiin grillipaikkoja Jakomäkeen hiekkakuopille, samoin asukkaille yhteistä ”olohuonetta”, jossa kaikenikäiset voisivat kokoontua, ja myös monipuolinen ulkokuntosali Jakomäen liikuntapuistoon.
Tapulikaupunkiin kaivataan kuntosalia ja voimistelutiloja asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Tapulikaupungin liikuntapuistoon toivotaan kuplahallia jalkapallon peluuseen. Lehto Areenan urheilukeskuksen vieressä Puustellinmetsän lenkkipolku on huonokuntoinen ja talvella hiihtolatu tallataan opasteiden puuttuessa. Luontopolkua toivotaan Puustellinmetsään.
Puistolassa oltiin todella ahkeria ehdotusten teossa. Alueelle halutaan oma koirapuisto.
Tenavatien koulun liikuntasali pitäisi saada sekä urheiluseuran että työväenopiston käyttöön. Koulun tiloja halutaan vuokrattaviksi työtiloiksi käsityöläisille tai muille työhuonetta tarvitseville. Nummisuutarinpuiston leikkipaikka pitäisi päivittää. Näitä esitettiin myös: Puistolaan bussipysäkeille ja kävelyreiteille tilavampia roska-astioita, joista linnut eivät pysty repimään roskia ulos.
Puistolantielle, Koudantien kohdalle, koululaisten suojaksi jalankulkijavalot tai hidaste sekä nopeusrajoitusmerkki riittävän ajoissa. Samoja asioita tarvitaan Suuntimopuiston koulun kohdalle. Lisää vehreyttä Puistolaan. Koululaisilta puuttuu kunnolliset välituntiliikuntapaikat, kun parakit täyttävät kaikkien Puistolan koulujen pihat. Pallokenttiä, tai frisbeegolfkenttä Puistolan nuorille. Nuorisotila sekä varhaisnuorille että vähän vanhemmille.
Nummisuutarinpuistoon lisää penkkejä, joilla voi levähtää iäkkäämpi kulkija tai kuka tahansa istahtaa viihtyisässä ympäristössä. Puistolan arboretumin ilmeen kohennus on tarpeen. Piknik-paikka ja penkki puron varteen. ”Assan kaltsi” on pieni, hoitamaton alue juuri kunnostetun Suuntimopuiston vieressä. Kallio on korkea ja sieltä näkee pitkälle, jos sinne uskaltaisi mennä. Alueen puustoa/pensaikkoa tulisi karsia ja kalliolle rakentaa selkeä kulkuväylä ja jyrkälle osuudelle kuntoportaat.
Siltamäessä toiveita oli paljon: Otetaan suojellut rakennukset alueen asukkaiden yhteiseen käyttöön, lisäämään eri ikäryhmien yhdessäoloa, kulttuurin ja taiteen tekemisen mahdollisuuksia. Bänditilat, taide/maalaustilat, savi/askartelutilat, verstas kaikkien käyttöön. Yhteinen nuotiopaikka pihalle sekä yhteinen puutarha, pihalla on jo monia hedelmäpuita ja marjoja. Alueella on monia muita ehdotuksia toiminnalle, jotka voitaisiin toteuttaa näissä rakennuksissa. Ehkäpä jopa kahvila, joka puuttuu alueelta.
Siltamäen Kauriinpuisto on kunnostettava ja Siltamäen hienoon liikuntapuistoon frisbeegolfradan lisäksi kaikille asukkaille alue, jossa voi turvallisesti käydä esimerkiksi piknikillä. Alue tulee erottaa frisbeegolfradasta selkein opastein. Jatkosuunnittelussa voisi pohtia, olisiko tarvetta lisäksi grillauspaikalle pöytineen ja tuoleineen.
Toivelistalla on myös uusi silta Siltamäen aluepuistoon. Samoin Lestimäen historiallisen mestauspaikan kunnostaminen ja muistokiven vierelle kyltti, joka kertoo enemmän paikan ja alueen historiasta. Mäellä voisi olla pieni istuskeluryhmä tai muu vastaava oleskelualue. Siltalanpuistoon toivotaan luonnonkukkia. Suutarilanpuistoon penkkejä sekä roskiksia. Suutarila-Siltamäki-Töyrynummi alueelle toivotaan jatkuvaa liikkuvaa alueellista nuoriso-ohjausta, joka tuntee alueen nuoret ja heidän vanhempansa.
Pihlajamäki-Pihlajiston alueellakin toiveita löytyy: Linnunpönttöjä pienimmille varpuslinnuille Pihlajistossa, paikallisrunoutta Pihlajamäen roskiksiin ja lisää roskiksia, ostoskeskuksen alueelle kaikenikäisille sopiva, päihteettömiin kohtaamisiin kannustava paikka: istumapaikkoja, kiipeilyteline ja yhteisöllisesti hoidettavia viljelylaatikoita.
Pihlajamäen tenniskenttien uudistus on yhtenä ehdotuksena, samoin se, että Aarnikanmäen hiidenkirnut Aarnipata ja Rauninmalja olisi nostettava ansaitsemaansa arvoon. Aulangontien ja Pihlajistontien välinen kevyenliikenteen väylä, Harjulanpolku kaipaa valaistusta. Se yhdistäisi Viikinmäestä Pihlajamäen palvelut paremmin saavutettaviksi myös pimeään aikaan. Myös yhteys Salpauselän leikkipuistoon ja Savelan puistoon ilman katuosuuksia olisi näin valaistu. Kaija Koo muraali pitäisi maalata Pihlajamäkeen.
Malmilla esitetään, että monitoimikenttäa Filpuksen päiväkodin ja Hietakummun ala-asteen koulun lähettyville. Pukuhuoneilla/varusteiden vaihtotilalla varustettu kenttä soveltuisi kesäaikaan rullaluisteluun/sählyn pelaamiseen. Talvella siinä voisi harrastaa perinteistä luistelua. Kentän laidalla voisi olla ulkokuntoiluvälineitä. Helapuistoon toivottaisiin senioreille sopivia kuntoliikuntalaitteita ja penkkejä. Malmitaloon tulisi luoda aikuisille tarkoitettu kohtaamispaikka, jossa olisi kahvila, biljardipöytä sekä liikunta- ja hyvinvointitoimintaa. Toimintaan voisi sisältyä erilaisia liikunta- ja kokkaus- ja käsityökursseja.
Ylä-Malmintorista pitäisi tehdä viihtyisämpi lisäämällä pimeneviin iltoihin ja talveen alueelle kausivaloja. Lisäksi torille ympärivuotisesti istutuksia, puita tai kasvillisuutta. Prisma ja sen ympäristö on aivan ala-arvoisessa kunnossa. Malmin vanhan nuorisotalon kunnostussuunnitelma tulisi luoda.
Frisbeegolfrata Ala-Malmille liikuntapuistoon tai Longinojan varrelle ja kiipeilypuumaja Karviaistien koulun pihalle. Nuorille oma toimintapuisto Malmin alueelle, jossa on yläkouluikäisille nuorille suunnattuja liikkumis- ja ajanviettomahdollisuuksia. Esimerkiksi koripallokenttä, massiivinen kiipeilyteline, kiipeilypuita, puumaja, hengailualue ja katos.
Pukinmäen urhelukentän parkkipaikalle toivotaan sähkölatauspaikkoja. Päiväkoti Nuotin vanhat rakennukset olisi ylläpidettävä niiden tyhjentyessä. Lisää roskakoreja Pukinmäkeen ja Eskolantielle lisää liikennevaloja.
Pukinmäenkaaren peruskoulun Polun koulutalon hiekkakentälle tarvitaan perusparannus. Toiveena on tekonurmi, 6 uutta isoa jalkapallomaalia, jotta kaikki halukkaat saavat pelata eikä tule riitoja palloseinä (myös yksinäiset pääsevät liikkumaan) ja panna-areena. Nurmikenttä jalkapallolle Pukinmäen liikuntapuistoon.
Sunilanpuisto tulisi kunnostaa luonnonmukaisesti, johon sisältyisi lammen ruoppaus, puurakenteiden turvallisuuden varmistaminen, penkkien uusiminen, ympäristön siistiminen ja valaistuksen lisääminen.
Kylmäuintipaikka Pukinmäen tai Tapaninvainion uimarannalle ja uimapakka koirille Vantaanjoen varteen ovat nekin toivottuja.
Tapaninvainiossa Tervapääskyn puistoon toivotaan ulkovessaa, jotta leikit ei jäsi kesken. Tämä koskee myös monia muita puistoja, joiden lähellä ei ole julkista käymälää. Monitoimikenttä haluttaisiin myös Tapaninvainioon.
Tapanilassa Fallkullan kiilan alueelle halutaan leikkipaikka, samoin Fallkullan kotieläintilalle. Kuntoportaat on toiveena Hiidenkivenpuistoon. Rajatien päässä Hiidenkiven koulun kapea katu on ongelma, sillä poistuvien autojen pitää antaa tietä muille Vanhan Tapanilantien päästä tulijoille. Nyt osa tulijoista on keksinyt käyttää oikotienä samansuuntaista rinnakkaista jalankulkutietä. Joku ratkaisu tarpeen. Koulujen läheisyyteen toivotaan myös hidasteita.
Viikin suunnalla toivotaan skeittipuistoa Latokartanon liikuntapuistoon, sekä Maarianmaanpuiston leikkipaikan peruskorjausta ja muuttamista leikkipuistoksi. Toiveena on Viikinrannan ja Latokartanon pellon niittyalueiden välinen yhteys niittykäytäväksi ja Lahdentien alikulun seinille kauniita seinämaalauksia.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliUpeita toiveita
Seuraava artikkeliSirpa Pietikäinen Malmille