Sisustussuunnittelua tehdään herkällä korvalla

Marja-Leena Kajander on paitsi sisustussuunnittelija, myös taiteilija.
Pukinmäkeläisellä Marja-Leena Kajanderilla on pitkä kokemus kotien ja yritysten sisustamisesta. Paras kiitos on tyytyväinen asiakas, joka pyytää suunnittelemaan seuraavankin kodin tai toimiston.
-Usein ihmiset eivät itsekään tiedä, mitä haluavat. On niin paljon kauniita vaihtoehtoja, joista valita. Usein pääsee hyvin liikkeelle siitä, että pyytää asiakkaalta kuvia asioista, joista he pitävät. Samoin kuvia huonekaluista ja tavaroista, jotka he haluavat säilyttää kotona. Lopputuloksen tulee olla sellainen, jossa uusi yhdistyy saumattomasti vanhaan ja yleistunnelma on levollinen, opastaa Marja-Leena Kajander.
-Runsauden pula on suurin ongelma. Ihmiset eivät aina muista ajatella toiminnallisuutta, vaikka se on ehdottomasti tärkein tekijä. Huonekalut eivät voi olla niin suuria, ettei niiden ohi pääse helposti ja kaikilla tavaroilla on oltava paikkansa, silloin kodin siistinä pitäminenkin on helpompaa.
Skandinaavinen sisustus ei suinkaan tarkoita, että kaikki on valkoista. Vaalean sävyjä on lukemattomia ja vaaleudella saadaan koti vaikuttamaan valoisalta pimeänäkin vuodenaikana.
-Me suomalaiset rakastamme luontoa ja sieltäkin tulevat nuo vaaleat sävyt sekä luonnonmateriaalit myös sisustukseen. Nuoret ovat usein värien käytössä rohkeampia. Jostain syystä keittiö on usein meillä se värikkäin huone, on Marja-Leena havainnut. Vaaleakin koti tarvitsee väriä. Väriä ja ilmeikkyyttä voidaan tuoda sisustustyynyillä, joita on helppo ja edullista vaihtaa vaikkapa vuodenaikojen mukaan, matoilla, verhoilla, viherkasveilla ja tauluilla. Myös raanut ja ryijyt tuovat sekä väriä huoneeseen, että tasoittavat huoneen äänimaailmaa.
Tauluiksi Kajander suosittelee oikeaa taidetta. Jos perintönä saadut taulut miellyttävät silmää, kannattaa ne ripustaa seinälle. Jos maalauksista ei pidä, ne tulisi laittaa kiertoon, ei kellariin.
-Mutta aina kannattaa tarkistaa taiteilijan nimi, jos taulu onkin arvokas, ei sitä kannata kirpputorilla myydä. Vanhoista eri kokoisista tauluista voi tehdä myös kollaasin yhdelle seinälle, jotta saa kaiken haluamansa esille. Jos etsii seinälleen taidetta, kannattaa käydä gallerioissa katselemassa, edullisimmin kiinni taiteeseen pääsee Taidelainaamon kautta.
-Moni taulu näyttää galleriassa erilaiselta kuin omalla seinällä. Siksi kannattaakin kysyä taidetta ”sovitukseen”. Itsekin annan töitäni kokeiltavaksi kotiin ja suosittelen aina vähintään kahden taulun kokeilua, myös taidetta tekevä Marja-Leena Kajander opastaa.
Omista sisustustoimeksiannoistaan Marja-Leena Kajander muistaa etenkin patenttitoimisto Boreniuksen, joka otti yhteyttä nähtyään Marja-Leenasta tehdyn haastattelun.
-Olin silloin vähän edellä aikaani, kun puhuin vastuullisuudesta ja kierrättämisestä myös sisustussuunnittelussa. Heille suunnittelin tilat nostaen esiin sekä historian, että tulevaisuuden. Ja kun yritys muutti uusiin tiloihin, he pyysivät jälleen minut suunnittelijaksi.
-Toinen mieliinjäänyt kohde oli viisihenkisen perheen iso omakotitalo, jossa olin mukana jo arkkitehdin kanssa ja näin pystyin vaikuttamaan tilojen mitoituksiin. Siellä ei tarvinnut hakea edullisinta vaihtoehtoa, vaan tavoitteisiin ja kokonaisuuteen parhaiten sopivaa. Taiteella oli keskeinen sija, ne tilattiin taiteilijoilta mittatilaustyönä. Siitä tuli huikea, mutta samalla käytännöllinen lapsiperheen arkinen koti, Kajander muistelee.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliNyt suunnitellaan kiitoteille rakentamista
Seuraava artikkeliSuomalaisia ensimmäistä kertaa mukana palapelien MM-kisoissa