Pukinmäkeläiset Haminan ympyröissä

Haminan maineikas 225-vuotias Raatihuone on kirjaimellisesti keskellä vanhaa ympyräkaupunkia. Kuva Tero Tuomisto
Kesä ehti taittua syyskuun puolelle ennen kuin Pukinmäki-seuran suunnittelema kesäretki toteutui. Retkipäivää Haminan ympyräkaupunkiin, ”maailmanluokan pikkukaupunkiin”, suosi kuitenkin aurinkoinen, lähes helteinen sää. Ympyräkatuja kierrettiin, ja paljon nähtiin runsaan parinkymmenen hengen voimalla.
Kaiken keskellä seisova Raatihuone (vuodelta 1798) oli matkalle kaupungissa nyt sekä alku- että päätepiste. Pukinmäkeläiset toivotti yläkerrassa tervetulleiksi Haminaan kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Eeva Rautamaa. Hän kertoi valtuuston istuntosalissa kaupungin vaiheista sekä ajankohtaisista kunnalliselämän kysymyksistä. Asukkaita on Vehkalahden liittymisen jälkeen lähes 20 000. Hamina on suosittu matkailukohde, ja alueella on myös paljon kesäasuntoja. Vesillä liikutaan paljon. Historiallisia nähtävyyksiä on runsaasti, samoin kulttuuritapahtumia. Nyt jo esimerkiksi valmistaudu-taan linnoituksen jouluaikaan sekä ensi kesän Tattoo-tapahtumaan, sotilassoittokuntien näyttävään esitykseen. Salin seinillä olleet Suomen suuriruhtinaiden muotokuvat oli siirretty varastoon, ja tilalla nähtiin kaksi kookasta Tove Janssonin Hamina-aiheista maalausta (vuodelta 1952). Jokainen sai lähtiessään uutta käyntiä pohjustamaan pienen kassillisen matkailu- ja historiaesitteitä.
Noin tunnin mittaisella kiertoajelulla toimi erinomaisena oppaana Paavo Rönkkö. Kuljettajalla, Åberginlinjan Juha Marjoniemellä, riitti vaativia ja vaikeita hetkiä ikivanhan asemakaavan kadunkul-missa. Haminan ja Suomen kansan historiaa tuntui liittyvän lähes joka toiseen ympyräkatujen varrella olevaan arvokkaan näköiseen rakennukseen. Vuosisatoja vanhoja linnoitusvalleja nähtiin, samoin varuskunnan rakennuksia, RUK:n päärakennus ja myös runsaasti nykyajan kerrostaloja, puistoja ja liiketiloja. Kiinnostuneet ehtivät piipahtaa Wanhan Veteraanin näyttelytilassa, missä esiteltiin suomalaisen rauhanturvaamisen historiaa. Uudempaakin oli tarjolla. Satamarannassa jauhoi sähköä kaksi kookasta tuulimyllyä. Pyöriminen näytti verkkaiselta, mutta todellisuudessa siipien kärjet halkoivat taivasta noin 300 km tuntinopeudel-la! Itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna 2017 pystytetty 100 m korkea lipputanko siniristilippuineen näkyi kaupungilta melkein joka suunnasta. Perustietoa: lippu on koripallokentän kokoinen, painaa noin 50 kg ja sen alas ottamiseen tarvitaan kuusi vahvaa henkilöä. Lippuja on itse asiassa kolme, sillä niissä riittää tuulen takia jatkuvaa korjailua.
Kierros ja kaupungin nähtävyyksien esittely päättyi Raatihuoneelle. Pohjakerroksen kahvilassa ja ulkona aurinkoisella terassilla nautittiin lopuksi lähtökahvit monia vaikutelmia rikkaampina. Paluumatkalla puheenjohtaja Seppo Hölttä kiitteli retkeläisiä sekä osallistumisesta että saadusta myönteisestä palautteesta ja kertoi vielä seuran syyskauden toiminnasta.
TT
Edellinen artikkeliLiikuntasalissa köydet odottavat kiipeilijöitä
Seuraava artikkeliNopeuksia valvotaan lisääntynein peltipoliisein