Liikuntasalissa köydet odottavat kiipeilijöitä

Kuvis Jumppasali näyttää varusteiden osalta siltä, kuin sieltä olisi juuri lähdetty. Kuvassa vasemmalla isännöitsijä Tuija Karjalainen, keskellä Johanna Laisaari ja pinkissä puserossa Sinikka Vepsä vierellään Marja-Liisa Pennanen. Kuva Teija Loponen
Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Johanna Laisaari ja Kaskon lautakunnan jäsen Markku Rantahalvari kävivät tutustumassa Puistolan vanhaan Tenavatien kansakouluun yhdessä Puistola-Seuran edustajien ja alueen päiväkotien johtajien kanssa.
Tutustumiskierroksella todettiin vanhan koulun alennustila: tyhjillään olevaan tilaan on murtauduttu useampaan kertaan ja rikottu koulun ikkunoita sekä väliovien laseja. Nuotiotakin on luokkatilaan yritetty sytyttää.
-Koulua ehdittiin kunnostaa 2010-luvulla peräti 700 000 eurolla, mutta sitten sen toiminta äkillisesti päätettiinkin lakkauttaa, jotta Nurkan koulu sai säilyä, tiesi kaupunginvaltuutettu Sinikka Vepsä kertoa.
-Oppilasmäärät ennustettiin jatkuvasti väärin. Vaikka meillä päivähoidossa tiedettiin, että perheissä on paljon pieniä lapsia kasvamassa kouluun, saatiin luvut silti näyttämään lapsimäärien laskua ja siten päiväkotejakin lakkautettiin, tiesivät puolestaan päiväkoti Vihtorin, Klaaran ja Aurinkometsän päiväkodinjohtaja Saija Rikala ja varajohtaja Heidi Platan.
Tilojen lakkautusten johdosta ovat päiväkodit siirtyneet pitkälti parakkeihin. Väliaikaistiloja on pystytetty niin Puistolan alakoulun tontille, vanhan kansakoulun pihalle kuin Nurkallekin. Samalla kouluilta on lähtenyt ulkoliikuntatilat ja välituntipihat ovat kutistuneet.
Väliaikaistiloihin eivät kaikki Puistolan lapset mahdu, vaan moni joutuu kiikuttamaan tenaviaan hyvinkin pitkän matkan. Kehnoimmillaan sisarukset ovat eri päiväkodeissa.
-Minun täytyy tunnustaa, että olemme alkaneet pohtia muuttoa pois täältä Puistolasta. Palvelut ovat lapsiperheille niin surkeat, olipa sitten päiväkoti-ikäinen, koululainen tai nuorisotaloiässä, paljasti Puistola-Seuran sihteeri Maija Kangas.
Kaikkien yhteinen toive oli, että puretun päiväkoti Nummen tontille nousisi uusi päiväkoti.
Tenavatien vanhalle kansakoululle olisi paljonkin käyttöä, jos vain löytyisi rahat sen kunnostukseen ja ylläpitoon.
-Olimme silloin niin riemuissamme, kun yksityinen päiväkoti oli vuokraamassa koulun. Alueen toimijat olisivat voineet vuokrata sitä iltakäyttöön. Liikuntasalille löytyisi paljon käyttöä, samoin eri yhdistykset tarvitsisivat kokoontumistiloja. Mutta kaikki kaatui kunnostustarpeisiin ja rahan puutteeseen, harmittelevat Sinikka Vepsä ja Pirjo Isotupa seuran hallituksesta.
Koulukierroksella ei puutyöluokkaan voitu mennä, koska se oli koulusta vastaavan kaupungin isännöitsijän Tuija Karjalaisen mukaan niin ikävässä kunnossa ilkivallan jäljiltä.
-Kaupungilla ei ole näkemykseni mukaan mahdollisuutta tehdä mitään tämän rakennuksen eteen. Jos joku remonttikykyinen vuokralainen ja organisaattori löytyisi, niin se taitaisi olla ainoa ratkaisu koulun jatkokäytölle, arveli Johanna Laisaari.
Laisaari ja Rantahalvari saivat käynnistään kiitokseksi tuoreet Puistolan Alueoppaat seuran puheenjohtaja Maija-Liisa Pennaselta. Se avartaa näkemystä Puistolasta ja sen historiasta.
Teija Loponen
Toisessa kerroksessa on useita luokkahuoneita ja jumppasali. Kouluun tutustujat harmittelevat sitä, että upean vanhan koulun tiloja ei saada käyttöön.
Kuva Teija Loponen
Koululla käynti avarsi silmiä virkamiehillä ja herätti muistoja siellä aiemmin toimineille.
Edellinen artikkeliYllätykset leimanneet ja värittäneet pelejä
Seuraava artikkeliPukinmäkeläiset Haminan ympyröissä