Maailman vanhin koossaoleva bändi?

Topmost-tyyliä 1960-luvulta.
Topmost saattaa olla jopa maailman vanhin koossaoleva ja lähes samalla kokoonpanolla esiintyvä bändi. Topmostin fanit pääsevät kuulemaan pian 40 vuotta esiintynyttä bändiä Malmitalolle.
Topmost -yhtyeen perustivat vuonna 1964 silloin 17-vuotiaat koulupojat Gugi Kokljuschkin ja Harri Saksala. Topmostin kuuluisin kokoonpano syntyi tammikuussa 1966. Nykyään keski-iältään noin 70-vuotiaiden soittajien porukka on pysynyt muutoin samana, mutta yhtyeen alkuperäinen kosketinsoittaja Arto ”Poku” Tarkkonen menehtyi syksyllä 2007. Hänen tilalleen tuli Tommi Lindell. Muutoin kokoonpano on edelleen Gugi Kokljuschkin ja Harri Saksala, laulu, Kisu Jernström, rummut ja laulu, Holle Holopainen, basso ja laulu, Eero Lupari, kitara ja laulu.
Vuonna 1967 Topmost oli Suomen suosituin nuorisoyhtye ja keikkamatkat ulottuivat myös ulkomaille, Ruotsiin ja Tanskaan. Esiintymisasut ostettiin Tukholman sen ajan huippuvaatekaupoista.
-Topmost soittaa yhä samaa musaa ja konserttien juoni juontuu aina 1960-luvulle, jolloin tehtiin melodista, ainutlaatuista ja harmonista musiikkia. Siitä yleisömme nauttii, Gugi Kokljuschkin kertoo. Bändin suosion salaisuudeksi Gugi toteaa humoristisesti hyvän terveyden kaikilla.
-Kaikki tykkäävät soittaa ja pitävät yhä samasta musasta. Eikä olla kyllästytty toistemme naamoihin, se varmaan näkyy yleisöllekin.
Jokaisella keikalla on pakko soittaa kaksi ikivihreää, Merisairaat kasvot ja Näen mustaa vain. Niistä ensimmäinen on myös Gugin oma suosikki.
-Ei niistä silloin olisi arvannut, että muodostuvat ikivihreiksi! Ringo Starr muuten on sanonut, että Merisairaat kasvot on varmaan maailman kaunein kappale, Gugi tietää kertoa.
Yleisö on pysynyt vuosikymmenten varrella pääosin samana, mutta nuorempaakin väkeä on saleihin alkanut ilmestyä.
-Ehkä nuorempi polvi on kuullut vanhemmiltaan meidän musaa ja ovat itsekin innostuneet siitä. Veikkaan että eräänlainen yhteisöllisyys tuo myös samaa porukkaa konsertista toiseen. Ehkä heistä on kiva nähdä, että kuusi vanhaa jannua jaksaa yhä viihtyä ja soittaa yhdessä. Nykyään keikkailemme noin puolen tusinaa konserttia vuodessa, Gugi kertoo.
Malmitalossa Topmostin konsertti koetaan torstaina 21.9. klo 19. Kesto 2 h, väliaika.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliPuistolalaisnuoret triathlonin PM-kisoissa
Seuraava artikkeliTerminaalin peruskorjaus jatkuu ensi vuoteen