Valinnoilla on väliä

Tiistaina 5.9. vietettiin valtakunnallista Yrittäjän päivää. Yrittäjän päivän idea syntyi 1990-luvulla laman jälkeen. Nimikköpäivällä haluttiin korostaa sitä, miten tärkeää on tukea suomalaista ja paikallista yritystoimintaa hankintoja tehdessään, jotta ne säilyisivät. Tuo sama asia nousi esiin yhä vahvemmin korona-aikana, jolloin moni tottui tilaamaan tarvitsemansa asiat verkkokaupoista, usein vieläpä ulkomailta. Samalla surkutellaan lähipalveluiden katoamista ja erikoiskauppojen loppumista.
Ihmiset arvostavat läheltä saatavia palveluita, vaikka eivät niitä käyttäisikään. Asuinalue on sitä arvostetumpi, mitä enemmän siellä on erilaisia yrityksiä, eri alojen palveluita ja harrastusmahdollisuuksia. Koillisessa tuon suhteen on ollut hyvä tilanne, vaikka pienten erikoiskauppojen määrä onkin vähentynyt ja esimerkiksi vaatekauppoja ei täältä juuri löydy. Yksi arvostettu palvelu on paikallislehti. Siihen pätee sama kaava kuin muihinkin yrityksiin. Vain mainostuloilla eli yritysten ilmoittelulla lehti säilyttää olemassaolonsa ja kykenee uutisoimaan paikallisista asioista.
Lastenkin kohdalla on suuntauksena, että lähipalvelut heikkenevät. Pieniä päiväkoteja ja kouluja on lopetettu ja lopetuslistalla, ja niiden tilalle tulee huomattavasti suurempia yksikköjä, joihin on myös selvästi pidempi matka kotoa. Vanha sanonta: Pieni on kaunista, ei enää päde. Monessa perheessä koetaan suuret yksiköt kylmiksi, suureen lapsimassaan hiljaiset hukkuvat, eivätkä opettajat tunnista kaikkia opinahjon oppilaita edes ulkonäöltä, kuten pienemmissä yksiköissä.
Ennen ei kaikki kuitenkaan ollut paremmin. Koillisessakin moni asia on kehittynyt parempaan suuntaan, myös palveluissa. Niin on esimerkiksi Malmin uimahallin kohdalla, jossa on juuri saatu päätökseen peruskorjausurakka ja luvassa on todennäköisesti uimahallin reipas laajennus. Uimareita Malmin hallissa riittää.
Nyt kesäkauden virallisesti päätyttyä siirrytään yhä enemmän oleskelemaan sisällä. On muotia raivata kotoa turhaa tavaraa pois ja viedä ne kierrätykseen. Samalla saattaa syntyä into kunnostaa huoneita, sisustaa uudelleen ja hankkia kotiin jotain uutta syksyä piristämään. Tähän tarpeeseen vastaamme kahden viikon päästä Kodin hankinnat -teemalla.
Valinnoilla on väliä, palvelut säilyvät vain, jos niitä käytetään.
Edellinen artikkeliVilppula osaksi Longinojaa
Seuraava artikkeliKärkitaistelut jatkuvat tiukoissa merkeissä