Tapulin asukastilalla nyt tuplasti neliöitä

Tapulin asukastilan iloisia vapaaehtoisia sekä yhteisöohjaaja Hidayo Yussuf. Upeat kukat toi lähistön asukas. Kuva Teija Loponen
Tapulin asukastila ei ehtinyt montaa päivää Kämnerinkujalla toimia, kun ovista jo alkoi lappaa kiinnostuneita sisään.
-Sisustus on vielä kesken, mutta hävikkilounasta on jo tarjottu vapaaehtoisten kokkaamana, kiittelee tilan isäntä Mikko Kierikki.
Tapulin asukastila on parissa vuodessa ehtinyt osoittaa tarpeellisuutensa. Sen vuoksi toimintatilan tuplaantuminen on enemmänkin kuin hyvä asia, suorastaan loistavaa.
-Meillä on perhekahvila- ja olohuonetoimintaa, ruokakassien jakoa ja toisinaan hävikkilounastakin. Kaikillle avoimen toiminnan lisäksi täällä toimii useampia kerhoja ja lisäksi tilaa voi vuokrata erilaisiin tapahtumiin, kuten synttärijuhliin, kokouksiin ja yhdistys- ja järjestötoimintaan, Mikko listaa.
Asukastilassa kokoontuu Tyttöjen talon ryhmä, Suomalainen Barokkiorkesteri järjestää siellä konsertteja ja syksyllä käynnistyy muutakin toimintaa. Lähiöliikuttaja käy vetämässä venyttelyä, on joogaa ja alkamassa valokuvauskurssi.
-Ja lisää mahtuu. Toiveena on, että alueelta löytyisi erilaisten toimintojen ja harrastekerhojen vetäjiä, jotta tila olisi mahdollisimman ahkerassa käytössä. Ja myös tilan vuokraajia, sillä pelkällä kaupungin avustuksella tätä ei pystytä pyörittämään.
Erityisen mielissään Mikko Kierikki on siitä, että he pystyivät palkkaamaan yhteisöohjaajaksi Hidayo Yussufin. Hänen myötään tiloihin löytävät tiensä myös muun muassa alueen somalinaiset lapsineen.
-Moni heistä on kotiäiti ja suomen kielen oppiminen on siksi vaikeaa. Täällä kannustamme heitä puhumaan muiden kanssa suomea ja äidit ovat myös toivoneet, että täällä voitaisiin järjestää suomen kielen kursseja. Siihen vain tarvittaisiin varoja opettajan palkkaamiseksi, Hidayo pohtii. Yhteisöohjaajan työ on varsin monipuolista erilaisiin tarpeisiin vastaamista.
-Autan Kela-hakemusten teossa, asioinnissa Migrin kanssa ja missä nyt ylipäänsä tarvitaankin. Lisäksi vedän Läksy-kerhoja erikseen tytöille ja pojille, molemmissa ryhmissä on viitisentoista alakoululaista. Lukutaitoon apua kaivataan eniten. Välillä toimin myös yhdessä muiden toimijoiden kanssa jonkinlaisena ”välittäjänä”, jos täällä ilmenee ongelmia. Kesän alussa nuorisojengit riehuivat, huumeruiskuja löytyi ja purkamista odottanut päiväkoti poltettiin. Asukastila järjesti yhteisen kokoontumisen alueen vanhempien, koulun kuraattorin ja poliisin kanssa, jonka myötävaikutuksella alue taas rauhoittui.
Keskiviikkoisin ja perjantaisin järjestettävä yhteinen olohuone toiminta pyörii pääasiassa vapaaehtoisten voimin. Keittiön puolella on pisimpään ollut hävikkiruokia lajittelemassa  Anni Puustelli, joka toimii vapaaehtoisena myös seurakuntakodilla.
-Minä tykkään olla tekemisissä ihmisten kanssa ja täällä sitä voi olla lisäksi hyödyksi. Meillä on hyviä kohtaamisia asukkaiden kanssa ja on hienoa, että meitä vapaaehtoisia myös arvostetaan ja kiitetään, Anni toteaa iloisena.
Sari Sultsi on keittiöllä uudempi tekijä, mutta vuosikymmenet ravintolapäällikkönä ja alalla toimineena hän on ottanut keittiössä johdon käsiinsä.
-Yksi asukas pyysi kerran mukaansa tänne ja siitä se lähti. On ollut hienoa huomata, miten iso vaikutus tällä paikalla on ihmisiin. Olen itse ollut keuhkojensiirrossa ja saanut silloin hyvää vertaistukea. Vertaistukea haluan itsekin antaa täällä kävijöille ja olla mukana luomassa yhteisöllisyyden tunnetta, pohdiskelee Sari.
-Tämä on matalan kynnyksen paikka, johon on helppo tulla. Me vapaaehtoiset koitamme käydä juttelemassa kaikkien kanssa, saada heidät tuntemaan itsensä tervetulleiksi ja tärkeiksi. Ja kun täällä käy myös kansainvälistä porukkaa, niin tulee eri kulttuurit ja tavat tutuiksi. Täällä on helppo tutustua ja sitä kautta poistaa ennakkoluulojakin, tuumivat Katja Riuttamäki ja Lea Toivola.
Heillä toiveena olisi saada mukaan lisää miehiä, myös vapaaehtoisten porukkaan.
Teija Loponen
Tapulin asukastila viettää tupaantuliaisia ja 2-vuotissyntymäpäiviään 8.9.
Edellinen artikkeliTimo Huotinen in Memoriam
Seuraava artikkeli40 vuotta täyttänyt Malmin uimahalli vaati sitkeää työtä toteutuakseen