Syyskausi käyntiin

Elokuu on kahtiajakava kuukausi. Toisaalta se on yhä vielä kesälomakautta, mutta koululaisille se tarkoittaa opiskelujen käynnistymistä. Huomisesta lähtien katuja kulkee taas eri-ikäisiä reppuselkäisiä tenavia. Etenkin ala-asteiden lähettyvillä autoilijoiden tulee olla erityisen tarkkoina. Pienet koululaiset eivät välttämättä aina muista varoa autoja tai osaa arvioida niiden lähestymisnopeutta. Koulutietään aloitteleville sekä oppilaitosta vaihtaville ensimmäiset koulupäivät ovat erityisen jänniä. Saako kavereita, osuuko kiva opettaja ja miten oppii toimimaan uusissa ympyröissä. Ensimmäisillä päivillä on iso merkitys siihen, miten koulussa tulee viihtymään. Kenenkään ei pitäisi joutua kiusatuksi tai porukan ulkopuolelle jätetytksi. Malmin seurakunnan työntekijät ovat tehneet yhdessä paikallisen moskeijan kanssa uskontorauhavetoomuksen. Se on yhtä tärkeä asia, kuin kaiken kiusaamisen nollatoleranssi. Koulun tulee olla kaikille turvallinen ja kiva paikka.
Lapsille tekeminen, kokeminen ja osallistuminen on luontevaa. Niinpä ohjaaminen erilaisten harrastusten pariin on tärkeää. Leikkimisen ohella lapsilla riittää kyllä tarmoa esimerkiksi liikuntaharrastuksiin. Kun lapsi tottuu harrastamaan, olipa se sitten liikuntaan liittyvää, taideharrastus, partio tai mikä tahansa ryhmätoiminta, hän saa siinä samalla sosiaalisia kontakteja, oppii ottamaan toiset huomioon ja samalla pysyy poissa kaduilta ja toreilta, joissa tekemättömyys saattaisi turhauttaa ja siten johtaa huonoille teille. Valtaosa harrastusryhmistä on maksullisia, mutta ilmaistakin tekemistä kyllä löytyy muun muassa nuorisotalojen kautta.
Osallistuminen on useimmista ihmisistä mukavaa. Tulevana lauantaina kokoonnutaan Tapanilan Kylätilalla ohjelmalliseen ja vapaamuotoiseen entisten ja nykyisten kyläläisten tapaamiseen. Ensi viikolla Taiteiden yönä eli torstaina pääsee täällä Koillisessakin osallistumaan monenlaisiin tapahtumiin ja elämyksiin. Ja ensi lauantaina toteutuu Pukinmäessä monikulttuurifestivaali. Koillisessa on monin tavoin hyvä asua. Monipuolisten palveluiden lisäksi täällä on hyvä harrastusmahdollisuuksien kirjo ja mukavasti erilaisia kulttuuritapahtumia kaiken ikäisille. Ei ihme, että täällä viihdytään.