Monikulttuurinen Festivaali Pukinmäessä

Youssef Asad Alkhatib näytelmässä Arabialainen kissa.
Global Folk Stories tuo monikulttuurisen festivaalin Säveltäjänpuiston lavalle lauantaina 19.8. Ohjelmassa kaksikielistä teatteria koko perheelle, monologi- ja stand-up -esityksiä sekä trubaduuri Joe Vestich.
Sadut ja tarinat ovat kiertäneet eri kulttuureissa vuosituhansien ajan. Ohjaaja Mira Kivilä on kirjoittanut näyttämöversion vanhasta arabiankielisestä kansantarinasta Arabialainen kissa kahdelle eri kielelle. Teatterikorkean näyttelijäopiskelijat Milla Palin ja Youssef Asad Alkhatib esittävät useita eri rooleja arabian ja suomen kielillä. Näytelmä kertoo ahneen kissan ja tytön ystävyydestä. Kivilän mukaan simultaanitulkkausta ei tarvita, sillä tarinan ymmärtää.
-Ja jos muutama uuden kielen sanakin jää mieleen, niin se on piilopedagogiikkaa. Satujen ja tarinoiden kautta voi sukeltaa eri kulttuureihin ja ymmärtää toisenlaisia maailmoja.
-Meiltä on valitettavasti unohtunut yhteisöllinen ajattelu. Toisten auttaminen ja ymmärtäminen sekä luonnon kanssa sopusoinnussa eläminen ovat niitä arvoja, joista Global Folk Stories -esitykset haluaa muistuttaa.
Festivaalissa nähdään myös Kivilän dramatisoima ruotsalainen kansansatu Poika ja peikot seikkailu, jonka esittävät näyttelijä Rebekka Palanne ja Teakin ensimmäisen vuosikurssin näyttelijäopiskelija Elisa Mattila. Tarina näytellään ruotsin ja suomen kielellä samanaikaisesti. Satuprinsessan kuningataräiti on kuollut, ja tilalla onkin noitakuningatar, joka lähettää prinsessan metsään peikkojen luolaan. Toiveena on, että noidan oma tytär kruunattaisiin prinsessaksi. Ehtiikö portinvartijan poika auttamaan, vai saavatko peikot vallan? Voittaako hyvä vai paha?
-Tukholman Suomi-Instituutti kutsui esityksen vierailulle viime maaliskuussa ja sen suosio yllätti kaikki, Kivilä iloitsee.
Lisäksi tapahtumassa nähdään stand-up-esitys, jonka päätähtenä on Youssef Alkhatib sekä Mira Kivilän monologeja Rosa Liksomin naisista. Alkuillassa yleisöä viihdyttää yhdysvaltalaissyntyinen muusikko ja trubaduuri Joe Vestich. Hänen musiikkityylinsä vaihtelee rootsista rockiin, bluesista kantriin. Rennossa tapahtumassa buffetissa on myynnissä suolaista ja makeaa sekä kirpputori.
Festivaali toteutetaan Säveltäjänpuiston ulkolavalla, Erkki Melartinintie 2 D. Festivaaliaikataulu ja lipputiedot: Global Folk Stories Fb-sivuilla.
Sirpa Kivilaakso

Poika ja peikot esityksen peikko, Elisa Mattila.