Barokki soi vaivaistalon nurmella

Yleisö sai nauttia musiikista ensimmäisen osion ajan mukavassa kesäsäässä. Kuva Juhana Salminen
Barokkimusiikki ei ole jäänyt kaikumaan vain Euroopan historian kuninkaallisiin saleihin. Heinäkuun viimeisenä lauantaina sitä kuultiin Siltamäen historiallisen köyhäin- ja vaivaistalon saunan takaniityllä.
Suomalaisen barokkiorkesterin FIBOn lähiöihin suuntautuvat soittokeikat jatkuivat Siltamäessä iltapäivän piknik-konsertissa. Musiikkikattaukseen kuului sävellyksiä Händelistä Purcelliin ja Telemanista Vivaldiin. Konsertin juonsi sopraano Päivi Kantola, joka aloitti kertomalla tunnelmia Englannin Yrjö-kuninkaan musiikkihetkistä. Hän esitti upeasti tulkiten mm. Thomas Chilcotin (1700-1766) laulelman vaikka tuulenpuuskat olivat välillä nuottipapereita lennättäneetkin.
Ylimääräisiä kiljahduksiakin kuultiin, kun musiikkilavan suojapeite lävähti auki ja orkesterin nimikyltti tipahti alas. Hetkessä pressu korjattiin ja häkeltymättä muusikot jatkoivat soittamistaan. Ei varmaan ollut aivan tavaton tapaus tämäkään barokin ajan ulkoilmakonserteissa.
Nytkin yli satapäinen kevyesti rupatteleva yleisö pääsi jatkamaan musiikkinautintoa, joka hyvin istui vanhan 1889 aloittaneen kunnan hoitolaitoksen kartanomaisessa pihapiirissä.
Suomen kesä osasi pitää konsertin ensimmäisen tunnin vähäsateisena. Pilvet ymmärsivät ”promenaditauon” väärin ja käänsivät hanat auki. Barokkiorkesteri ei sateestakaan häkeltynyt vaan veti toisen tunnin lupauksella, että ”niin kauan soitetaan, kun kuulijoita on enemmän kuin soittajia”. Sitkeimmät kuulijat – altistuttuaan onnistuneesti sekä barokille että sateelle – saivat palkinnoksi kuulla konsertin koko monipuolisen ohjelman.
Siltamäen palvelutalon yli satavuotiset rakennukset edustavat Suomen kunnallisen sosiaaalihuollon varhaista perinnettä, kertoo palvelukeskuksen johtajana yli 20 vuotta toiminut ja nyt eläkkeellä oleva Markku Pyttynen.
– Laki rakennusperinnön suojelemista edellyttää, että alueen vanhimmat kulttuurihistorialliset rakennukset on suojeltu. Nyt ne olisi pikaisesti kunnostettava, vaatii Pyttynen. Hänen mukaansa tyhjillään oleville rakennuksille parasta olisi löytää uusia käyttömuotoja ja uusia käyttäjäryhmiä. Kaupungin sosiaalitoimi on siirtänyt alueella toimineen asunnottomien ja muutoin syrjäytyneiden palvelutoimen muualle.
– Entisessä navetassa toimii jo yksi vireä, laitoksen historiallista arvoa kunnioittava verstasryhmä. Se huolehtii myös oma-aloitteisesti ympäristön siisteydestä ja etsii aktiivisesti yhteistyökumppaneita kuten tämäkin konsertti osoittaa, Pyttynen kommentoi.
Verstaan aktiivikäyttäjät, ”pallien ja puukkojen tekijät sekä mattojen kutojat” haluavat säilyttää paikan elävänä.
– Olemme perustaneet yhdistyksen neuvottelemaan Helsingin kaupungin kanssa. Tarkoituksemme on puutyöverstaan ja kangaskutomon harrastustoiminnan jatkaminen aiemmin jo kunnostetuissa tiloissa, kertoo Siltamäen Nikkariverstaan ja Kankurituvan Ystävien puheenjohtaja Erkki Alanko.
-Barokkipiknik osoitti meille – ja kaupungin päättäjillekin – että pystymme vapaaehtoisvoimin toteuttamaan myös yleisötilaisuuksia, joihin upea miljöö tarjoaa monia mahdollisuuksia, sanoo Alanko.
Alue pystyy tarjoamaan mahdollisuuksia monenlaiseen kulttuuri- ja vaikka liikuntapahtumaan. Samaa toivovat myös naapurin siltamäkeläiset, joita tuli paikalle runsaasti.
Barokkiorkesteri ei sateesta ja tuulesta häiriintynyt, vaan lupasi esiintyä niin kauan kuin kuulijoita riittää.
Kuva Juhana Salminen
FIBO kävi konsertoimassa alkuvuodesta jo Siltamäen täydessä seurakuntasalissa. Orkesterin tavoite kohdata paikallisia asukkaita toteutui nytkin hyvin. Suomalainen barokkiorkesteri on Koillisen Helsingin alueorkesteri ja toteuttaa siellä ”Koillisen versoja” -hanketta. Tavoitteena on ”altistaa asukkaita musiikille ja muusikoita alueen meiningille”.
Aluehankkeen syksyn kohokohta on Paikallismaisemia–festivaali, joka kutsuu alueen asukkaat tekemään ja kokemaan taidetta yhdessä lokakuun viimeisenä viikonloppuna. FiBOn syyskauden ohjelma sisältää Ritarihuoneen residenssisarjan konserttien lisäksi RIAS-kamarikuoron kanssa toteutettavan konsertin Helsingin Musiikkitalossa 7. lokakuuta osana Helsinki Early Music Festivalia.
Leif Wikholm