Suutarilalainen Tino Ojala ponnahti painihuipulle

Kuvis Voiton riemua! Tino Ojala otti ensimmäisen arvokisalimitalinsa, joka oli heti EM-kultaa. Kuva UWW
Tino Ojala otti keväällä kreikkalais-roomalaisen painin nuorten EM-kultaa Bukarestista. Kesäkuussa julkistettiin, että Vuoden 2023 nuori helsinkiläinen urheilija on Tino Ojala. EM-kulta oli harvinainen saavutus, sillä aiemmin suomalaisista alle 23-vuotiaiden EM-kultaa ovat saavuttaneet vain Petra Olli ja Tapaninvainiossa asuva Arvi Savolainen.
Tino Ojala kertoo, että EM-kullalla oli suuri merkitys, koska se oli hänen uransa ensimmäinen arvokisamitali. Menestys toi paljon itseluottamusta ja nyt hän tietää, että asioita on tehty oikein.
-Lähdin kisoihin ennakkoluulottomasti ja uskoin, että jos kaikki menee niin sanotusti nappiin, niin voin Bukarestista palata mitalin kanssa Suomeen. Rehellisesti sanoen kulta tuntui ennen kisoja lähes mahdottomalta, etenkin jos katsoo minun viime vuosieni tuloksia arvokisoista. Silti onnistui kaatamaan sarjassani 63 kiloa kovat vastustajat Kreikasta, Romaniasta, Ukrainasta ja Georgiasta, hän iloitsee.
Helsinki-päivänä julkistettiin perinteisesti Vuoden helsinkiläinen urheilija ja Vuoden nuori urheilija -tunnustukset.
-Kyllähän tuo Vuoden nuori helsinkiläisurheilija -tunnustus vähän yllätti. Oli suuri kunnia vastaanottaa kaupungintalolla kyseinen tunnustus ja olen erittäin kiitollinen siitä, Tino toteaa.
Painimaan Tino innostui isoveljensä kautta.
-Aloitin taekwondon Nummelassa 5-vuotiaana, mutta muutimme seuraavana vuonna Helsinkiin. Silloin seurasin veljeni jalanjälkiä, aloitin painin ja samalla taekwondo loppui siihen. Isoveli Toni on hänkin hienosti menestynyt painissa, Toni saavutti keväällä SM-kultaa miesten 72 kg-sarjassa.
-Mielestäni painissa on tärkeintä se, että osaa olla matolla samanaikaisesti rento, mutta kovapäinen. Lisäksi tietysti lajin tekniikan täytyy olla huippulaatua menestyäkseen.
Tinon mukaan painin haastavin osuus on se, että jokainen vastustaja on erilainen ja jokaisella vastustajalla on omanlainen tyyli.
-Jokainen ottelu on aina todella erilainen kuin edellinen ja omaa tyyliä joutuu muokkaamaan monesti kesken ottelun.
Tino edustaa Painiseura Helsingin Haka ry:tä.
-Meillä harjoitukset jakaantuvat itse lajiharjoitteluun, voimaharjoitteluun ja kestävyysharjoitteluun. Voimaharjoittelu on minun osaltani aika lihaskestävyyspainotteista, eli erilaisia kuntopiirejä tulee tehtyä paljon. Kestävyysharjoittelu on perus juoksu- ja pyörälenkkejä. Harjoituksia kertyy viikkoon 8-11.
Lajina paini sopii Tinon mielestä kaikille ja paini antaa hyvän pohjan jokaiselle lajille.
-Painin harjoittelu on todella monipuolista ja siinä pääsee kamppailemaan täysillä ilman vastustajan tahallista satuttamista. Painissa on paljon seuroja ja alkuun pääsee niin, että ottaa selvää lähimmistä seuroista ja esimerkiksi käy katsomassa harjoituksissa, miltä ne näyttävät. Varustus on myös helppo painin aloittelijalle, muuta ei tarvita kun shortsit, t-paita, juomapullo ja painikengät tai sisäpelikengät, Tino opastaa lajista kiinnostuneita.
Tino on jo monelle nuorelle esikuva. Omaa idolia kysyttäessä Tino toteaa, että on todella monia painijoita, joita hän arvostaa.
-Nuorena idolini oli Jani Haapamäki. Janin uran paras saavutus oli miesten EM-kulta vuodelta 2009.
Alkukesän Tino vietti Unkarissa pitkällä leirillä.
-Tavoitteenani jo alkuvuodesta oli U23 MM-kisat, jotka ovat Tampereella lokakuussa. Niihin edelleen tähtään ja teen töitä sen eteen. Mutta nyt kun taskusta löytyy ikäluokan EM-kulta, niin seuraavaksi lähden metsästämään MM-kultaa. Sen pidemmälle en ole vielä miettinyt. Minulla on täyskeskittyminen nyt näihin kisoihin, kertoo 21-vuotias EM-kultamitalisti.
Teija Loponen