Mahtavia retkikohteita koko perheelle ihan lähellä

Viikin lintutorneihin on lapsista kiva kiivetä. Ylhäällä voi opetella tunnistamaan lintuja. Kuva Teija Loponen
Helsingin kaupunki on julkaissut ulkoiluhaasteen, joka kannustaa tutustumaan omaan lähiympäristöön ja pääkaupunkiseudun monipuoliseen luontoon. Haaste sisältää 24 ulkoiluvinkkiä, joista monet voi toteuttaa ihan kotikulmilla.
Ulkoiluhaasteen idea on innostaa tutustumaan Helsingin monipuolisiin luontokohteisiin ja samalla ulos liikkumaan. Ympäristöasiantuntija Mira Lainiolan mukaan löytöretkeily kotikaupungissa on antoisaa ajanvietettä ja opettaa aina jotakin uutta ja mielenkiintoista lähiympäristöstä. Ulkoiluhaasteet tarjoavat mukavia retkikohteita koko perheelle vaikkapa kesälomalla. Monet haasteista sopivat myös työpäivän jälkeen toteutettaviksi.
Haasteessa kehotetaan muun muassa käymään puistossa piknikillä, siihen sopivia puistoja löytyy jokaisesta kaupunginosastamme. Tutun puiston sijaan voi mennä vähän kauemmas ja esimerkiksi Ala-Malmin puistossa on mukavia pensaiden tai kauniiden istutusten rajaamia alueita. Yksi ehdotus ovat kuntoportaat ja niitä meillä on jo kolmin kappalein, joko Pihlajiston, Alppikylänhuipun ja Suutarilan kuntoportaat ovat tutut?
Jopa luonnonsuojelualueita löytää kotikonnuilta, vaihtoehtoina Roosinmäki Heikinlaaksossa ja Slåtmossenin kohosuo Jakomäessä sekä linnustonsuojelualueet Viikin Vanhankaupunginlahdella. Lisäksi ihan naapurissa Haltialassa on useampi luonnonsuojelualue. Jakomäessä on myös suojeltu geologinen alue, Jakomäen muinaisrannikko. Muinaismuistojakin meillä on useissa kaupunginosissa puolustuslinnoitusten – ja kaivantojen muodossa.
Pitkospuut ovat etenkin lapsista mukava seikkailukohde, niistä lähimmät löytyvät Jakomäen Slåtmossenilta, Viikistä Kuusiluodosta ja Haltialan aarnialueelta. Kansallispuistoa meillä ei vielä ole, mutta Sipoonkorpeen ei pitkä matka ole. Arboretumin eli puulajipuiston löytää Viikistä.
Yksi suositus on lampaiden katselu kesälaitumilla ja niitä voi bongata muun muassa Fallkullassa, Kuusiluodossa ja Haltialassa. Esitettyjen retkikohteiden joukkoon kuuluu myös grillauspaikka, sellainen löytyy Vantaanjoen varresta, sekä uimaranta, joita on Vantaanjoella muun muassa Tapaninvainion ja Pukinmäen kohdilla. Suositeltuun lintutorniin kipuamista voi harrastaa Viikissä Vanhankaupunginlahdella.
Luonnonmuistomerkkejäkin meillä on omasta takaa. Suojeltu mäntyryhmä löytyy Tapanilan Aapontieltä, suojeltu Mantshurian jalopähkinä Pukinmäestä Asteritieltä ja kaksi hiidenkirnua Pihlajamäestä. Kaupungin listalla on edelleen myös Pihlajiston ala-asteen pihalla sijainnut vaahtera, mutta siitä on vain korkea kanto jäljellä. Luontopolkuja ehdotetaan myös haasteessa ja sellainen löytyy Malmilta Longinojalta, Vantaanjoen haarasta Malmin Haaga-Helian parkkipaikalle johtavalla luontopolulla on mittaa 2 kilometriä ja sen varrella on luontopolkutauluja. Ellei yksin retkeily innosta, voi myös osallistua kaupungin järjestämille opastetuille luontoretkille.
Teija Loponen
Heikinlaaksosta löytyy Roosinmäen luonnonsuojelualue.
Kuva Teija Loponen
Edellinen artikkeliNuorten miesten lelusta kaikkien kulkupeliksi
Seuraava artikkeliLeppoisaa lomakuukautta!