80 000 tiiltä vaihdetaan

Kuvikset Ainakin yhdessä pihapuun linnunpöntöistä on vielä asukkaita. Kuva Teija Loponen
Malmin kirkon remonttia ei ohikulkeva voi olla huomaamatta. Kirkon tonttia ympäröivät työmaa-aidat, pihaa koristavat työmaaparakit ja kirkkorakennuksen seinillä on työmaatelineitä.
Kirkon mittavan peruskorjauksen ensimmäisessä vaiheessa on perustettu työmaa, sisätilat on tyhjennetty, kivilattiat ja urut suojattu sekä muut arvokkaat kohteet peitetty. Pihalta on kaadettu muutama huonokuntoinen puu ja muiden rungot on suojattu. Samaten pihan kivetys on peitetty soralla. Osa pihan säilytettävistä kasveista on siirretty sivuun Pihalle on myös tehty kaksi koemuurausta uusista tiilistä ja saumaväreistä Kaupunginmuseon arviointia varten. Samaan aikaan työmiehet aloittelevat sisätiloissa purkutöitä.
-Rakennus alkaa teknisiltä ratkaisuiltaan olla peruskorjausiässä, sanoo NCC :n vastaava työnjohtaja Jonas Lindqvist lisäten, että 40-vuotiaassa kirkossa on tehty oman aikansa ratkaisuja. Lindqvistin mukaan tavoitteena on, että varsinaisessa kirkkosalissa loppukäyttäjä ei huomaa, että tilaa olisi muutettu, vaan parannettu.
-Kirkkosalin penkit kunnostetaan, mutta osa niistä korvataan helpommin siirrettävillä tuoleilla. Kirkkosalin valaisimet säilyvät, mutta aulassa olleet myöhemmin asennetut riippuvalaisimet poistetaan ja korvataan alkuperäisen kaltaisella ratkaisulla. Lisäksi sisätilojen sisustusta muutetaan niin, että tiloista tulee monikäyttöisiä. Nämä ovat niitä asioita, joita seurakuntalaiset helpoimmin huomaavat, Malmin seurakunnan hallintopastori Anni Punkka kertoo. Myös parvella tapahtuu jonkin verran, sinne asennetaan muun muassa kuvaustekniikkaa.
-Tuollainen moderni tekniikkahan täältä on puuttunut ja nykypäivänä monet tilaisuudet striimataan verkkoon, joten on hienoa saada sekin puoli kuntoon, Punkka toteaa. Aiemmin ristin päälle laskettu valkokangas poistuu ja tilalle tulee ristin molemmin puolin laskeutuvat valkokankaat.
Kirkko on korjauskohteena poikkeuksellinen. Se sisältää paljon korkeita tiloja sekä arvokkaita elementtäjä sekä herkät urut. Niidenkin suojaaminen kuuluu korjausurakkaan. Urkujen kunnostus tapahtuu myöhemmin päätettävänä ajankohtana remontin jälkeen. Ennen varsinaisia purkutöitä kirkkorakennus ympäröidään teline- ja sääsuoja-asennuksilla.
-Sisäpurku koskee vanhaa pintarakennetta ja talotekniikka puretaan uuden tieltä. Ohilkulkija ei juuri voi nähdä, mitä remontissa puretaan ja rakennetaan, ennen kuin suojaukset puretaan. Suojaamalla hallitaan myös ympäristöön leviävää rakennuspölyä, Lindqvist huomauttaa. Käytännössä kaikki ulkoseinät puretaan ja korvataan uusilla tiileillä, joita on jo tilattu 80 000 kappaletta. Julkisivujen purkaminen ei näy ulos, mutta siitä koituvaa meluhaittaa tullaan kokemaan jonkin verran.
Viime viikolla Kunnantie oli muutaman päivän poikki ison nosturin vuoksi. Vastaava tullaan kokemaan vielä kolme kertaa remontin aikana.
-Ensi syksy ja talvi kuluu talon rakenteiden uusimisessa ja keväällä avataan sokkelia ja keskitytään maanrakennustöihin, kuten salaojien uudistamiseen, kertoo Lindqvist. Kirkon kellaritilassa on maalattia. Osa kellaritilasta otetaan hyötykäyttöön teknisenä tilana maalämpöpumppuja varten. Purkulistalla on myös entinen asunto, jossa seiniä puretaan ja se muutetaan kokoontumistilaksi.
NCC:n osalta urakka valmistuu loppuvuodesta 2024 ja yleisölle kirkko aukeaa keväällä 2025.
Teija Loponen
Kunnantie oli suljettuna nosturin nostaessa telineitä kirkon tontille.
Kuva Jonas Lindqvist
Anni Punkka ja Jona Lindqvist aution kirkkosalin perällä, josta aukeaa seurakuntasali.
Kuva Teija Loponen
Kirkkosalin urut ja muut arvokohteet on suojattu hyvin.
Edellinen artikkeliMalmin uimahalli kiinni
Seuraava artikkeliKoillisessa käytettävissä yli miljoona euroa