Vanhaa puretaan uuden alta

Kirkonkyläntien katukuvasta on katoamassa tämä matala koulun liikuntatilarakennus. Kuva Teija Loponen
Malmin koulukampuksesta yli 1000 ihmisen yksikkö
Malmilla on parhaillaan suunnittelun alla kolme suurta rakennushanketta, jotka ovat kytköksissä toisiinsa. Vireillä on Malmin sairaalan laajennus, josta on arkkitehtuurikilpailu käynnissä, asemakaavamuutos Malmin koulukampukseen liittyen sekä Malmin Perhekeskus ja terveys- ja hyvinvointikeskus.
Uuden sairaalarakennuksen valmistuessa Malmin sairaalan tilat peräti kolminkertaistuvat. Sairaalan rakentaminen käynnistyy vaiheittain vuodesta 2028 alkaen. Rakentaminen kuitenkin edellyttää, että uuden sairaalarakennuksen alta puretaan nykyinen terveysasema, joka siirtyy Soidintie 3:een sekä Talvelan koulu, jonka moni tuntee vanhana Malmin yläasteena. Kirkonkyläntielle nousevaan uuteen koulukampukseen tulisivat kuulumaan säilytettävä suojeltu Pohjolan rakennus, eli Malmin vanha kansakoulu, sekä uudisrakennus, josta on kevennetty arkkitehtuurikilpailu parhaillaan meneillään. Koulukampukseen yhdistyvät nykyisen Pohjolan ja purettavan Talvelan toimintojen lisäksi päiväkodit Takatasku ja Suvi ja nykyisin Ylä-Malmin päiväkodin paviljongeissa toimivat ryhmät. Kaikkiaan Malmin koulukampuksen mitoitus on lähes 1100 henkilöä, 940 lasta ja nuorta sekä 157 työntekijää.
Koulukampusta varten tarvitaan lisää rakennusoikeutta ja suurempi tontti. Tarvittava tontti muodostetaan nykyisestä koulutontista ja sen viereisestä rakentamattomasta Y-tontista. 1980-luvun liikuntasalirakennus puretaan uudisrakennuksen alta. Tonttien rajamuutoksia tutkitaan ja koulun pihatoimintoja aotaan sijoittaa myös Laidunpuiston pallokentän alueelle. Kaupungin mukaan koulukampushanke tukee Malmin kaupunkiuudistuksen tavoitetta huolehtia kaupunkiympäristön laadusta sekä palvelutarjonnasta. Tavoitteena on kehittää Kirkonkyläntietä yhtenä Malmin pääsisääntulokatuna. Viikin – Malmin pikaraitiotiehen varaudutaan laajentamalla samassa yhteydessä Kirkonkyläntien katualuetta tonteille.
Kolmas suuri hanke on Malmin Perhekeskus ja terveys- ja hyvinvointikeskus. Soidintie 3:een siirtyisivät nykyiset Malmin, Puistolan, Suutarilan ja Pihlajamäen terveysasemat, hammashoitola ja neuvolat. Alustavan suunnitelman mukaan vain Jakomäkeen jäisi vielä lähipalvelupiste. Uuteen keskukseen siirtyisivät myös Pohjoisen psykiatria- ja päihdekeskus Soidinkuja 6:sta, sekä lapsiperheiden, nuorten ja aikuisten sosiaalipalvelut kolmesta osoitteesta, Suursuonlaidalta, Ala-Malmintorilta ja Malmin asematieltä. Hankesuunnitelma valmistuu 2024 ja keskusten toiminta voisi arvioiden mukaan käynnistyä vuonna 2028.
Teija Loponen
Malmin terveysasema puretaan uuden sairaalan alta.
Kuva Teija Loponen
Myös Talvelan koulurakennus jää puskutraktrorin alle, jotta sairaalarakennukselle saadaan riittävästi tilaa.
Kuva Teija Loponen
Edellinen artikkeliLouhikossa juhlittiin isolla joukolla
Seuraava artikkeliSuojellun hangaarin lattia romahti