Malmin lentoaseman vihkiäisistä 85 vuotta

Kutsukortti, kuva Juha Salosen arkisto.
Maanantaina 15.5. tuli kuluneeksi 85 vuotta Malmin lentoaseman vihkiäisistä.
Vuonna 1938 Helsingin maalentoasema oli kaikkien arvostama ja sen vihkiäiset olivat valtaisa mediatapahtuma. Paikalla olivat Tasavallan presidentti Kyösti Kallio, maan hallitus, eduskunta, diplomaattikunta ja korkein sotilasjohto marsalkka Mannerheimia myöten. Suuren yleisön iloksi järjestettiin suurin Suomessa siihen mennessä nähty lentonäytös.
Malmin lentoasema oli siitä lähtien ahkerasti käytetty lentokenttä, johon saapuivat niin valtion päämiehet kuin erilaiset julkisuuden tähdet. Myös sodan aikana sillä oli merkityksellinen asema.
1950-luvulla lentokoneet alkoiva kasvaa ja muuttua sen myötä myös painavemmiksi. 1930-luvun lentokentälle ne eivät enää tahtoneet mahtua. Rakennettiin uusi Seutulan lentoasema Vantaalle.
Malmin lentokenttä palveli reittilentoliikennettä olympiavuoteen 1952 asti, jonka jälkeen se jatkoi yleisilmailun keskuksena. Siinä tehtävässä Malmin kenttä toimi Suomen ylivoimaisesti vilkkaimpana yleisilmailukenttänä vielä 2020-luvun alussakin, ennen kuin Helsingin päättäjät päättivät lopettaa sieltä kaiken lentotoiminnan ja ryhtyä muuttamaan kenttäaluetta asuinalueeksi.
Malmin lentoaseman vihkiäisjuhliin oli kutsuttuna myös herra Paavali Salonen. Kutsukortissa lukee näin ” Kulkulaitosten ja yleisten töiden Ministeriöllä on kunnia kutsua Herra Paavali Salonen juhlatilaisuuteen, jossa Tasavallan Presidentti julistaa Helsingin lentoaseman liikenteelle avatuksi Helsingin lentokentälle 15 päivänä toukokuuta 1938, klo 14”. Paavali Salonen oli monien tunteman, edesmenneen Longinojan puroisäntä Matti Salosen isä. Paavali oli ollut aikanaan lentoasemaa rakentamassa.
Teija Loponen
Malmin lentoasema oli ahkerassa käytössä vuosikymmenet.
Kuva Finna, JOKA Journalistinen kuva-arkisto UA Saarisen kokoelma
Edellinen artikkeliNeste K-Malmin Kai Malmgren MSY:n Vuoden yrittäjä
Seuraava artikkeliNuoret toivoivat huvimajaa Alppikylän huipulle