Tapulikaupungissa syntyi kirja seikkailusta Pihlajamäessä

Ikipirteä Ulla Welin kirjoitti lapsille seikkailuromaanin. Kuva Irma Kiikkala
Kolmikko ja linnoituksen salaisuus
Kirjailija Ulla Welin, entinen lastenohjaaja ja moninkertainen mummi, tuntee lasten ajattelun, toimintatavat ja kujeet. Hän osaa punoa lasten kesään yllättäen kehkeytyvät seikkailut ja kokemukset koukuttavaksi tarinaksi.
Nykyaikaan sijoittuvan seikkailutarinan kolmikko, kaksi poikaa ja yksi tyttö ovat serkuksia. Serkusten vanhemmat matkustavat Pariisiin ja lapset sijoitetaan matkan ajaksi mummin huoltoon Pihlajamäkeen. Mummi laittaa lasten elämän uudenlaiseen kuosiin, kännykät jätetään sivuun, pois käytöstä. Mummi on vastuussa lapsista ja kiinnostunut aidosti lasten puuhista, mutta antaa sopivasti tilaa ja vapautta seikkailla. Mummin ruoat ovat nekin perinteisiä, puuroa, kanaviillokkia ja maksalaatikkoa sekä lettuja, pullaa ja mehua. Lasten tulee itse huolehtia vuoteiden petaamisesta, auttaa astioiden tiskaamisessa ja lakaista roskat lattialta. Arkisten puuhien yhteydessä opitaan uusia asioita kuten sukulaisuussuhteet mummi, serkku, setä tai täti.
Ullan kehittämässä seikkailussa todellinen elämä Pihlajamäen metsiköissä, kallioilla, hiidenkirnuilla ja linnoituksen raunioilla muuttuu jännitysnäytelmäksi, jossa kolmikon lisäksi osallisena on viiden lapsen kovisjengi, luotettavaksi kaveriksi osoittautunut pukinmäkeläinen Pekka ja asioita selvittelevä lähiöpoliisi. Lomapäivien käänteisiin mahtuu kinastelua, kiusaamista, härnäämistä, väkivaltaisuutta ja pikkurikollisuutta, missä kaikessa kolmikko joutuu harkitsemaan omaa toimintaansa ja käyttämään nokkeluuttaan.
Onnenläntin julkaisema uunituore 7-13 -vuotiaille suunnattu seikkailukirja sopii täydellisesti varhaisteinien luettavaksi aikana, jolloin lukeminen ei aina tahdo innostaa. Yllättävä seikkailu herättää kiinnostuksen ja jos sanat mutrutti, pirskuva, vaaniminen, jenkkikassi, häiskä, nujuutus, mamistelu tai tarhaikäinen ovat vieraita, saa niistä hedelmällisen lähtökohdan keskusteluihin. Kovakantisena ja hauskasti kuvitettuna kirja on oivallinen lahja. Se sopii myös kasvatusperiaatteitaan pohtiville isille ja äideille, mummeille ja vaareille, joille kirja avaa herkullisesti lasten maailman sellaisena kuin se on. Turvalliseen elämään sisältyy myös vaarallisia käänteitä.
Ulla Welinin kirjoittamaan Kolmikko ja linnoituksen salaisuus on kuvituksen piirtänyt kirjailija-kuvittaja sekä teatterinohjaaja Harri István Mäki. Jatkoakin seikkailukirjalle on jo tiedossa. Ulla Welinin lasten seikkailukirjan julkistustilaisuus pidettiin Oodissa. Malmin kirjastossa hän esittelee kirjaansa 24.5. klo 14 Ja Tapulin seurakuntatalolla 29.5. Irma Kiikkala