Maatullin joukkue NouHätä! –kisan finaaliin

Alexander, Mohamed, Jonne ja Miro harjoittelivat Haagan pelastuslaitoksella henkilön ja rasvapalon sammuttamista sekä auto-onnettomuustilanteessa toimimista. Kuva Päivi Pousi
Maatullin peruskoulun kahdeksasluokkalaisten joukkue eli Miro, Mohamed ja Alexander selvittivät tiensä nuorten turvallisuusosaamisen SM-kilpailuissa finaaliin ja pääsevät Helsingin pelastuslaitoksen alueen parhaana joukkueena NouHätä!- finaaliin Pelastusopistolle Kuopioon.
Maatullin peruskoulun kotitalouden ja terveystiedon opettaja Päivi Pousi kertoo, että Pelastuslaitoksen turvallisuuskouluttajat kävivät pitämässä koulun 8. luokkalaisille NouHätä!-oppitunnin eli turvallisuusaiheisen luennon ja mainostivat samalla kilpailua. -Opettajana tarjosin mahdollisuutta osallistua alkukarsintaan kaikille koulumme kahdeksasluokkalaisille. Tämä voittajajoukkue osallistui siihen siis ihan omasta kiinnostuksestaan. Perinteitä kisaan osallistumiselle ei meille ole ehtinyt muodostua, sillä Maatullin peruskoulu on vasta siirtymävaiheessa muuttumassa ala-asteesta yhtenäiskouluksi, ja koulussa on tänä lukuvuonna ollut ensimmäistä kertaa kahdeksasluokkalaisia.
-Tämä oli siis ensimmäinen kerta, kun Maatullin peruskoulusta joukkue osallistui NouHätä!-kilpailuun, mutta uskon vahvasti, että tämän kokemuksen myötä tästä muodostuu kyllä perinne. Aihe on todella tärkeä ja NouHätä! -kampanjan toteutus on ollut erinomaista, Pousi kiittelee.
Kilpailujoukkueen kaikki jäsenet ovat Maatullin peruskoulun 8B-luokalta, mutta oppilailla oli vapaus valita itse joukkueensa kilpailuun. Kilpailu käytiin kolmen hengen joukkueissa. Alkukarsintaa varten oppilaat tutustuivat NouHätä!-sivuston materiaaleihin. Kun paikka aluekilpailuun varmistui, pääsi joukkue Helsingin pelastuslaitoksen pitämään preppaustilaisuuteen Laakson väestösuojaan, jossa käytiin kilpailun aiheita läpi teorian tasolla sekä harjoiteltiin muun muassa hätäensiapua ja alkusammutusta. Pousi kertoo, että aluekilpailuun oppilaat harjoittelivat paljon myös keskenään ja sopivat esimerkiksi roolituksia eri tehtäviä varten. Nyt harjoituksissa on mukana myös varajäsen Jonne. Aluekilpailu alkoi teoriakokeella, jota seurasi neljä käytännön tehtävää. Nämä pelastuslaitoksen henkilökunnan lavastamat tilanteet sisälsivät rasvapalon sammuttamista, sähköiskun saaneen ensiapua, häiriötilanteeseen varautumista ja vedenjakelun häiriötilanteessa toimimista.
Ennen Kuopion finaalia Helsingin pelastuslaitoksen turvallisuuskouluttajat ottivat joukkueen vielä viime viikolla harjoittelemaan Haagan pelastuslaitokselle. -Oppilaat myös jatkavat itsenäistä harjoittelua, jota he voivat tehdä myös koululla esimerkiksi välituntien aikana. NouHätä! -kilpailun tehtävät liittyvät palo- ja poistumisturvallisuuteen, onnettomuuksien ehkäisyyn toimintaan hätätilanteessa, auttamisvelvollisuuteen, rikosoikeudelliseen vastuuseen ja vahingonkorvausvelvollisuuteen. Lisäksi tehtäviin kuuluu myös varautuminen arjen häiriötilanteisiin.
-Aiheet ovat oppilaille tuttuja myös kahdeksannen luokan terveystiedon oppitunneilta, Päivi Pousi kertoo. Hän iloitsee siitä, että yhteistyö Helsingin pelastuslaitoksen kanssa on ollut erittäin toimivaa ja Kuopioonkin kisajoukkue matkustaa yhdessä pelastuslaitoksen miehistönkuljetusautolla ja he pääsevät kilpailua edeltävänä iltana tutustumaan Pelastusopistoon.
Alkukarsintaan Helsingissä osallistui 221 joukkuetta, joista aluekilpailuun pääsi viisi joukkuetta. Aluekilpailun voitti Maatullin peruskoulun joukkue, joka osallistuu Kuopiossa finaaliin, jossa joukkueita on kaikkiaan 22 ottamassa mittaa toisistaan. Yhteensä NouHätä!- alkukarsintaan osallistui 3556 joukkuetta.
Teija Loponen