Karviaistien taloja kasvatetaan puulla

Kuvis Näille taloille on tulossa suuri peruskorjaus sekä kahden kerroksen puinen korotusosa. Kuva vuodelta 2020. Teija Loponen
Ala-Malmilla osoitteessa Karviaistie 12/ Karviaisrinne 1 laadittu asemakaavaratkaisu mahdollistaa nykyisen asuinkorttelin rakennusten korottamisen kahdella kerroksella.
Kaupungin omistamalla tontilla sijaitsee kahdeksan III-IV-kerroksista asuinvuokrataloa, jotka omistaa Helsingin kaupungin asunnot Oy. Ne, samoin kuin Karviaistie 14:n, on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Kirsti ja Erkki Helamaa ja talot ovat valmistuneet vuonna 1977. Helsingin kaupungin asuntotuotanto toteutti arkkitehtuurikutsukilpailun vuonna 2020 Karviaistie 12 kohteen suunnittelusta. Kilpailutehtävänä oli suunnitella betonisille 1970-luvun lamellikerrostaloille kahden kerroksen puurakenteinen korotus ja julkisivujen uudistaminen käyttäen mahdollisimman paljon puumateriaalia. Tavoitteena oli myös parantaa energiatehokkuutta ja pienentää hiilijalanjälkeä. Rakennuksissa on 147 asuntoa, mutta ei hissejä.
Kaavaratkaisu laaditaan nyt tuon vuonna 2020 järjestetyn suunnittelukilpailun pohjalta. Nykyiset rakennukset ovat laajan peruskorjauksen tarpeessa. Tavoitteena on paitsi kohentaa korttelin ilmettä, myös parantaa rakentamisen laatua sekä vastata Malmin kaupunkiuudistuksen sekä asuntotuotanto- ja Hiilineutraali Helsinki 2030 -ohjelman tavoitteisiin. Asukasmäärän lisäys on noin 230 asukasta. Nykyinen rakennusoikeus 10 100 k-m2 Kaavaratkaisun myötä tontin kerrosala kasvaa 9 200 k-m²:llä. Tontin etelä- ja länsipuolelle on suunniteltu pyöräilyn baanayhteyttä Longinojan laaksosta kohti Pukinmäenrantaa.
Teija Loponen