Katupöly koettelee keuhkoja

Katuja pestään parhaillaan hiekasta. Samalla mitataan, kuinka paljon katupölyä nousee puhdistuksen yhteydessä ilmaan. Kuva Teija Loponen
Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki ja Stara testaavat parhaillaan uudenlaista täsmämittaustapaa, jolla voidaan analysoida hiekannoston vaikutusta ilmanlaatuun ennen kunnossapitoa sekä sen aikana ja jälkeen. Pyrkimyksenä optimoida hiekannostotoimenpiteet niin, että pölyä syntyy mahdollisimman vähän. -Kun saamme tietoa hiekannoston aikaisesta katupölystä, pääsemme vaikuttamaan toimenpiteiden ajoitukseen. Tavoitteena on saada selville, kuinka paljon ennen hiekannostoa katu kannattaa kastella ja kuinka paljon?, kertoo Forum Viriumin projektipäällikkö Helmi Tuori. Vilkkaasti liikennöidyillä katu- ja tieosuuksilla hengitettävien pienhiukkasten pitoisuudet saattavat kohota yli kymmenkertaisiksi. Astmaan sairastumisen ja kuolleisuuden riski nousee ja perusterveetkin voivat saada hengenahdistusta, tulehduksia ja jopa keuhkokuumetta. Kadulla näkyykin taas korona-ajasta tuttuja hengityssuojaimia, joilla hmiset nyt suojaavat hengitysteitään katupölyltä. TL
Edellinen artikkeliLeppoisaa ja aurinkoista pääsiäisen aikaa
Seuraava artikkeliItselle tarpeetonta, toiselle tarpeen