Kaupunkipyöräkausi käyntiin aprillipäivänä

Kaupunkipyörät ilmestyvät taas katukuvaan. Kuva viime keväältä, jolloin pyöriä kuljetettiin Tapanilan asemalle. Kuva Teija Loponen
Kaupunkipyöräkausi pyörähtää käyntiin huhtikuun alusta. Lumen tulo saattaa kuitenkin viivästyttää pyörien tuomista paikoilleen. Koillisessa sijaitsee noin 30 pyöräasemaa.
Koillis-Helsingissä radan varren kaupunginosista kaupunkipyöräasemia löytyy useita, mutta lähes joka kaupunginosassamme on vähintään yksi pyöräasema. Alkuviikon lumen tulo voi kuitenkin siirtää pyörien sijoittamista pyöräasemille. Helsingissä ja Espoossa on yhteinen kaupunkipyöräpalvelu, mutta Vantaalla on oma järjestelmänsä. Näiden palveluiden pyöriä ei voi käyttää ristiin. Alkava kaupunkipyöräkausi kestää huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Reittioppaasta näkee reaaliaikaisesti käytössä olevat asemat, pyörien määrän ja reitit asemille.
Koko kauden eli seitsemän kuukauden käyttöoikeus maksaa 35 euroa. Pyörän käyttöoikeuden voi ostaa myös vain päiväksi 5 eurolla tai viikoksi 10 eurolla. Jatkuva kuukausitilaus on 7 euroa kuukaudessa. Helsingissä ja Espoossa yksi matka saa kestää enintään 30 minuuttia ja Vantaalla 60 minuuttia kerrallaan. Pidemmästä käytöstä lisäveloitus on euro jokaista puolta tuntia kohden. Enimmäiskäyttöaika on 5 tuntia. Kaupunkipyöräverkostoon kuuluu Helsingissä ja Espoossa lähes 4 600 pyörää. Pyöräasemia on Helsingissä 347. Naapurissa Vantaalla on käytössä 1 000 pyörää ja 120 asemaa.
Viime vuonna kaupunkipyörillä ajettiin Helsingissä ja Espoossa yhteensä noin 2,8 miljoonaa matkaa, joista noin 2,4 miljoonaa matkaa Helsingissä. Koko kauden polkijoita oli noin 50 000, lähes saman verran kuin edellisvuonnakin. Satunnainen käyttö kasvoi edellisvuodesta. Viime vuonna päiväkäyttäjiä oli noin 23 000 ja viikkokäyttäjiä noin 5 000, eli muutama tuhat enemmän kuin vuonna 2021. Koillisessa runsaasti pyöräasemia Jakomäessä kaupunkipyöräasemat ovat sijainneet osoitteissa Jakomäentie 18 ja Jakomäenkuja 2. Lisäksi yksi asema sijoittuu Alppikylään, Tattariharjuntie 51:een. Puistolassa asemapaikat ovat olleet Heikinlaakson puolella Vanha Porvoontie 32, Puistolanraitti 5, Puistolantori 1 ja Puistolan asema osoitteella Tapulikaupungintie 1. Tapulikaupunkiin tulee kaupunkipyöriä myös osoitteeseen Maatullinkuja 17. Suutarilan ja Siltamäen puolella kaupunkipyörien asemat sijaitsevat osoitteissa Sateenkaarentie/Suutarilantie 60, Jousimiehentie 3 ja Töyrynummentie 2 sekä Pertunpellontie 4. Tapanilassa ja Malmilla pyöriä saadaan osoitteisiin Kotinummentie 68 ja 5 (Huhtakuja), Takalantie 27, Tasankotie 14, Tapanilan asema Sompiontori 1 sekä Saniaiskuja 1. Asemat tulevat myös Halmetien ja Vanha Tapanilantie 70 kulmaukseen ja Laulurastaantie 25:een. Kirkonkyläntielle pyöriä tulee kolmeen osoitteeseen, 79 (Vanhan Tapanilantien kulmaus), 34 (Syystie) ja 23 (Malmin sairaala). Malmin asemaa lähimmät pyöräasemat sijaitsevat Ylä-Malmintorilla ja Ala-Malmintorilla Pikkalankatu 5:ssä. Lisäksi pyöräasemat ovat osoitteissa Teerisuontie 27, Väärämäentie 2-4, Karviaistie 3 ja Tilketorilla. Pukinmäessä kaupunkipyöräasemien sijainteina ovat olleet Karhusuontie 27, Jokipellontie 10, Kenttätie 10 ja Pukinmäen aukio 4. Pihlajamäessä pyöräpiste tulee Lucina Hagmanin kuja 1:een ja ostoskeskukselle. Rakentamishankkeet voivat siirtää pyöräasemien sijaintia viime vuodesta.
Teija Loponen
Loppuviikolla tämäkin Kirkonkyläntien pyöräasema oli vielä osittain hangessa.
Kuva Teija Loponen
Edellinen artikkeliVaalien aika
Seuraava artikkeliBarokkimusiikki soi Siltamäessä