Yhdessä ja erikseen ilmaisee käsitöiden voimaa

Yhdessä ja erikseen – käsityössä on voimaa – näyttely on esillä Malmitalon aulassa. Kuva Teija Loponen
Malmitalon aulassa kulkijat kohtaavat kuuden palapelin palasen värikkyyden. Vihreä sävy nivoo yhteen monin eri tekniikoin ja materiaalein toteutetut työt.
Kuusi kurssilaista, Ann-Marie Ahlsten, Taina Hakala, Katriina Javanainen-Laitinen, Riitta Jeskanen, Taina Luoma ja Saara Pekkarinen, valmistuvat Taito Etelä-Suomen aikuisten käsityö- ja muotoilukoulusta, jossa laajan oppimäärän perusopinnot kestävät neljä vuotta. Opintovuosien varrella ovat materiaalit ja tekniikat tulleet tutuksi keramiikasta nahkaan ja erilaisiin tekstiileihin sekä niiden käsittelytapoihin. Malmitalossa parhaillaan esillä oleva Yhdessä ja erikseen -näyttely ja siihen liittyvä Millainen pala sinä olet? -työpaja ovat osa koulun palvelumuotoilu -jaksoa, jossa pohdittiin hyvinvointia, kokemuksellisuutta ja asiakaslähtöisyyttä. Jaksolla suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä ryhmän kanssa projekti, jossa asiakkaaksi valittiin Malmitalo. Suunnitelmien hyväksymisen jälkeen jokainen teki itsenäisesti ”omakuva” -teoksen.
-Päädyimme valitsemaan asiakkaaksi Malmitalon, joka on tullut meille tutuksi opiskelujen myötä, kertoo Riitta Jeskanen. Nyt valmis työ ilahduttaa niin Malmintalolla työskenteleviä kuin siellä kävijöitäkin.
-Lopputulos on upea kokonaisuus. Lisäksi teos istuu hienosti aulan värimaailmaan, sohviin ja Tuulipussi -taideteokseen, kiittelee Malmitalon kulttuurituottaja Anni Hiekkala. Yhteisen teoksen alkuvalmistelut tehtiin yhdessä. Päätettiin sen muoto ja koko, teoksen kolmiulotteisuus sekä teoksia yhdistävä väri. Taustalla oli myös joukko yhdessä ideoituja sanoja, jotka antoivat pohjaa töille. Sen jälkeen jokaisella oli kuukausi aikaa suunnitella ja toteuttaa omatoimisesti omannäköinen palapelin pala. Teoksissa käytettiin kierrätysmateriaaleja, huovutusta, neuletta, kirjontaa, kankaanvärjäystä, kankaanpainantaa, koukkuamista, tuftausta ja muitakin tekniikkoja. Vaikka jokainen teki oman palansa näkemättä muiden paloja, ne sopivat hienosti yhteen täydentäen toisiaan.
Palvelumuotoilujakson vetänyt opettaja Elina Jaakola on hänkin iloisesti yllättynyt lopputuloksesta. -En nähnyt töitä ennen kuin valmiina ja täytyy sanoa, että lopputulos on todella hieno. Siinä toteutuvat suunnitelmassa olleet asiat sekä erityisen hienosti monipuolinen käsityöosaaminen. Tuo käytettyjen tekniikoiden ja materiaalien määrä on suorastaan häikäisevä. Opintojen laaja-alaisuus ja monipuolisuus tulevat niissä hienosti esille, Jaakola toteaa. Näyttely on esillä Malmitalon aulassa 11.4. saakka.
Teija Loponen
Jokainen kurssilainen täytti oman palapelipalasensa haluamallaan materiaalilla ja tekniikalla.
Kuvay Teija Loponen
Osalla tekijöistä teos oli selkeästi esittävä, osalla absraktimpi tuotos. Samaten osa käytti vain yhtä tai kahta tekniikka, osa useita.
Edellinen artikkeliMalmilla poltettiin roskakatos
Seuraava artikkeliOrmuspellontien vuokralaiselle lisäaikaa