Myyntilistalla Pehrsin päärakennus ja Malmikoti

Pehrsin vanha päärakennus on yksi myytävistä rakennuksista. Kuva Teija Loponen
Helsinki valmistelee useiden rakennusten myyntiä, listalla ovat muun muassa Kaivohuone, Klippan ja Kulosaaren kartano sekä Koillisen vanhimpiin rakennuksiin kuuluvan Pehrsin vanhan ratsutilan päärakennus Malmilla.
Kaupunki luopuu kohteista, joille sille ei ole itsellä ole enää käyttöä ja jotka vaatisivat isoja kunnostuksia. Näin kaupungin varat voidaan kohdentaa koulujen, päiväkotien ja muiden palvelurakennusten kunnostamiseen ja ylläpitoon. Viime vuoden helmikuussa myyntilistalle asetettiin muun muassa Pukinmäen kartano piharakennuksineen ja Pakin talo Pakilassa. Tuolloin myyntilistalla oli myös vuonna 1989 valmistunut päiväkotirakennus Töyrynummessa Pertunpellontiellä. Tyhjää ja huonokuntoista rakennusta ehdotettiin luovutettavaksi hintakilpailun kautta purettavaksi ja uudisrakentamiseen.
Rakennukset valitaan myyntiin muun muassa niiden kunnon ja kehityspotentiaalin perusteella. Nyt myyntiin esitettävät yksityistä kohdetta ovat kaikki suojeltuja rakennuksia. Kaikkiin kohteisiin tarvitaan merkittäviä perusparannuksia tai niissä on jo välittömiä remonttitarpeita. Kaupungin arvion mukaan kohteiden laskennallinen korjausvelka on noin 7,7 miljoonaa euroa. Osa kohteista on tarkoitus myydä tarjouskaupalla ja osa neuvottelumenettelyllä.
Malmilta myyntilistalle nousivat kuntoutustoiminnan käytössä olevat Malmikoti Kunnantiellä ja Malmin päivätoimintakeskus Vanhalla Helsingintiellä. Jälkimmäinen on vanhan Pehrsin ratsutilan entinen päärakennus. Ne ehdotetaan myytäväksi neuvottelumenettelyllä sosiaali- ja terveydenhuollon käyttöön.
Tarjouskaupalla myytävien kohteiden joukossa ovat Kaivohuone ja Klippan, jotka on vuokrattu ravintoloiksi. Kulosaaren kartanon rakennukset suunnitellaan myytäväksi matkailu- ja tapahtumakäyttöön. Tavoitteena on myydä myös Villa Solvik ja Rastilan kartano.
Nyt myyntiin esitettävien kohteiden lisäksi suunnitteilla on noin tusinan verran muitakin myyntejä, joiden aloittamisesta kaupunkiympäristölautakunta on päättänyt jo aiemmin.
Myyntiin on tulossa muun muassa Muonamiehen mökki Suutarilassa. Jo aiemmin myytiin Aleksis Kiven talona tunnettu torppa Tapanilasta sekä Pukinmäestä Taidetalo osoitteessa Unikkotie 4. Lisäksi kaupungilla on useita myyntejä viimeistelyvaiheessa.
Teija Loponen
Pukinmäen vanha kartanoalue laitettiin myyntiin jo viime vuoden puolella.
Kuva Teija Loponen
Edellinen artikkeliMuistettavaa
Seuraava artikkeliPieni pyyntö Staralle