Valokuvaaja Pertti Mannelin ei lepää laakereillaan

Pertti Mannelin ja tytär Ilona Pertin 80-vuotisvastaanotolla. Kuva Teija Loponen
Lähipiiri nimesi juuri 80 vuotta täyttäneen valokuvaaja Pertti Mannelinin logistiikkaneuvokseksi. Mies kun ei ikävuosistaan huolimatta ole jäänyt eläkkeelle, vaan pyörittää yhä valokuvaamoaan, kehystehdasta ja taulukauppaa.
Yrittäjälle osuvasti Mannelinin Pepe järjesti syntymäpäivävastaanottonsakin Kirkonkyläntiellä valokuvausalan liikkeessään. Siellä piipahti onnittelukäynnillä moni muukin Malmin alueella vuosikymmenet yritystään pyörittäneistä tutuista. Pertti Mannelin on vahvasti malmilainen, hän syntyi Malmilla 1943 ja kävi siellä koulunsa. Tosin liikelinjan hän kävi suorittamassa Aleksis Kiven koulussa. Valokuvaaja-teollisuuskuvaaja isä Maunon ja kukkakauppaa pyörittäneen Irene-äidin perheeseen syntyi kaikkiaan neljä lasta. Pertille itselleen lapsia on siunaantunut kaksi. Omat lapset saivat kokea saman kuin Pertti lapsuudessaan, isällä riitti kuvauskeikkoja myös iltaisin ja viikonloppuisin.
Pertti Mannelin kertoo myyneensä jo viisivuotiaana havuja Malmin hautausmaan portilla. Valokuvaamisen hän aloitti 18-vuotiaana ja kiersi isänsä kanssa ympäri Suomea kuvaamassa teollisuuslaitoksia, välillä jopa helikopterista käsin. Malmilla FotoMannelinin liiketiloja on sijainnut vuosien varrella kuudessa eri paikassa, nykyään liiketila löytyy Kirkonkyläntieltä.
Kehystämö oli alkuun vain 25 neliötä, sitten se kasvoi 250 neliöön, asiakkaina on paljon yrityksiä ja hotelleja.
Pertti Mannelinin harrastuksina on ollut tanssiminen, joka kuitenkin on hivenen viime vuosina jäänyt, mutta toinen harrastus, taiteen osto ja myynti, jatkuu yhä.
-Kierrän huutokauppoja ympäri Suomen ja ostan tauluja. Osa myydään täällä liikkeessä, osan ostavat jälleenmyyjät, Pertti Mannelin kertoo hyväntuulisena. Hyvän kunnon salaisuudeksi hän arvelee sen, että on yhä aktiivinen liiketoiminnassa, eikä ole jäänyt kiikkustuoliin istumaan.
Teija Loponen