Kauko Salmi on poissa

Kotiseutuaktiivi Kauko Salmi on poissa.
Koillishelsinkiläisten hyvin tuntema kotiseutuvaikuttaja Kauko Salmi nukkui pois 13. joulukuuta 2022. Hän oli paljasjalkainen pukinmäkeläinen, syntynyt maaliskuun kolmantena 1935. Hän koki ja näki lapsuutensa vuosina niin sotavuosien monet vaikeudet kuin suuren alueliitoksen, joka vuoden 1946 alussa muutti pääkaupunkiseudulla kuntarakenteen. Hänestäkin tuli helsinkiläinen.
Oliko lapsuuden kokemuksilla vaikutusta, sitä emme varmuudella tiedä, mutta joka tapauksessa varttuneella iällä Kauko Salmi piti hyvin tärkeänä vaikuttamista oman kotiseudun myönteiseen kehitykseen. Hän oli vuonna 1978 Pukinmäki-seuran perustajia, sen ensimmäinen, hyvin pitkäaikainen puheenjohtaja ja hallituksen jäsen aina elämänsä loppuun saakka.
Ymmärtääksemme hänen johdollaan kotiseutuyhdistys omaksui toimintamallin, jossa ei jyrkästi etukäteen vastustettu kaupungin suunnitelmia. Sen sijaan pyrittiin virkamiesten ja suunnittelijoiden kanssa neuvotellen etsimään sopivia parannuksia ja mahdollisia ratkaisuja. Samalla haluttiin turvata riittävät palvelut asukkaille.
Jo ennen Pukinmäki-seuraa Kauko vaikutti arkisen työnsä ohessa Malminseudun omakotiyhdistyksessä ja paikallisessa tiehoitokunnassa. Vastuullista yhteiskunnallisen vaikuttamisen henkeä oli myös hänen toiminnassaan Pukinmäen kokoomuksen parissa sekä kaupungin kunnallisissa luottamustehtävissä. Hänen uuttera ja samalla kanssaihmisiä auttava otteensa näkyi myös Pohjois-Helsingin Lions-toiminnassa sekä Malmin seurakunnan parissa.
Läheltä isän toimintaa katsoen ymmärsimme, että hänen monet yhdistystehtävänsä liittyivät toimintaan oman kotiseudun hyväksi. Aikaa ne kyllä joskus ottivat ja olivat perheeltä pois, monen aikaansaannoksen hintana. Kokouksia ja menoja riitti. Silti meidän nelihenkiselle perheellemme, äiti Kaisulle ja meille kahdelle pojalle, löytyi etenkin kesäisin paljon yhteistä, iloista ja virkistävää aikaa muun muassa kesäpaikalla Kerimäellä. Nyt ovat jäljellä kaikkien yhteisten päivien lämpimät muistot, samoin kuin syvä kiitollisuuden tunne.
Tapio ja Timo Salmi
Edellinen artikkeliValokuvaaja Pertti Mannelin ei lepää laakereillaan
Seuraava artikkeliPuistola-Seuralla jälleen asukasilta