Ajatuksia herättävä vierailu

Voikohan noita tunneleita käyttää väestönsuojina - jäi kysymättä. Kuva Sinikka Putkonen
Viikinmäessä sijaitsee Suomen ja Pohjoismaiden suurin jätevedenpuhdistamo. Täällä käsitellään teollisuuden ja 800 000 Helsingin ja lähikuntien asukkaan jätevedet. Vierailullamme havainnollistettiin kaaviokuvin raakaveden tulo 120 km pitkää Päijännetunnelia pitkin Silvolan tekoaltaaseen ja Pitkäkosken vedenpuhdistamoon käytettäväksi mm. juomavetenä, ja käytetyn jäteveden kulku kotiviemäreistä lopulta Suomenlahteen.
Matkalle viemäristä pitkälle avomerelle mahtuu monta vaihetta: seulotaan eli välpätään, puhdistetaan mm. hapettamalla useissa eri altaissa. Mereen päätyessään jätevesi on melko puhdasta – ei kuitenkaan ihan juomakelpoista. EU on asettanut tietyt kriteerit veden puhtaudelle ennen mereen joutumista. Viikissä päästään viitearvoja huomattavasti parempiin lopputuloksiin.
Luennon jälkeen pääsimme näkemään käytännössä puhdistamon toimintaan kallion uumenissa. Turvaohjeet oli luettu etukäteen. Mahdollinen haju vähän mietitytti, mutta eipä ollut haitta. Syvimmillään olimme n. 15 metriä maan pinnan alapuolella yllämme metsää, teitä, Pihlajiston talojakin. Mitä näimme, mitä opimme: ensinnäkin pitkillä käytävillä oli siellä täällä rotanpyydyksiä, varmaan ihan syystä.
Outo sana välppäys jäi varmaan jokaisen mieleen: alkuvaiheessa jätevedestä välppäämällä seulotaan mahdolliset viemäriin joutuneet isoimmat esineet ja muu kiinteä pois. Tässä vaiheessa on löytynyt kännyköitä, leluja, tekohampaita – näitä oli koottu vitriiniin näytille.
Jossain oli varmaan hetkeä aiemmin kaadettu vessanpönttöön ruokaa, sillä juuri tulleessa jätevedessä kulki hihnaa pitkin tuoreille näyttäviä nakinpaloja ja porkkananviipaleita.
Nämä viemäriin heitetyt nakit, porkkanat ja muut ruokajätteet varmistavat ravinnon rotille. Ruoka ei kuulu vessanpönttöön vaan suuhun, mutta jos jotain on pakko pois heittää, niin biojätteeseen. Jätevedenpuhdistusprosessissa syntyy lietettä, joka ei suinkaan joudu mereen vaan se mädätetään ja jatkojalostetaan mullaksi paikkana Metsäpirtti Sipoossa.
Tämän retken järjesti Nuorisoseura Jokupoo ry. Jos kiinnostuit tarjonnastamme, ota yhteyttä jokupoo(at)elisanet.fi
Sinikka Putkonen
Jos joku vaikka putoaa!
Kuva Outi Pajunen
Viemäriin päätyneitä esineitä.
Kuva Outi Pajunen
Edellinen artikkeliRintamasotilaantiellä kaadetaan koivuja
Seuraava artikkeliVantaanjoen pinta voi laskea jos pato puretaan