Taloyhtiöillä on oltava pelastussuunnitelmat

Sininen kolmio oranssilla pohjalla kertoo väestönsuojasta. Kuva Teija Loponen
Minne mennä, jos jotain sattuu? Maailman epävakaa tilanne on saanut hallitukset monissa taloyhtiöissä tarkistamaan, onko pelastussuunnitelma ajan tasalla ja missä kunnossa väestönsuoja mahtaa olla.
Malmilaisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Ari Raunio kertoo, että nykyään taloyhtiöt hyvin usein laadituttavat pelastussuunnitelmat sen tekoon erikoistuneilla yrityksillä.
-Näin kaikki tulee huomioitua ja kirjattua, suunnitelma on helppo päivittää ja myös jakaa digitaalisesti taloyhtiön asukkaille. Pelastussuunnitelman laadinta, ylläpito ja tiedottaminen perustuvat pelastuslakiin. Pelastussuunnitelmasta tulisi löytyä selostukset vaarojen ja riskien arvioinnista, rakennuksen ja käytettävien tilojen turvallisuusjärjestelyistä, henkilöille annettavista ohjeista onnettomuuksien ehkäisemiseksi sekä onnettomuus- ja vaaratilanteissa toimimiseksi ja vielä lisäksi mahdollisista muista kohteen omatoimiseen varautumiseen liittyvistä toimenpiteistä.
Valtioneuvoston asetus myös edellyttää, että pelastussuunnitelma pidetään ajan tasalla ja siitä tiedotetaan tarvittavalla tavalla rakennuksen tai muun kohteen henkilöille.

Ari Raunio on oman taloyhtiönsä hallituksen puheenjohtajana paneutunut pelastussuunnitelmaan ja väestönsuojan kuntoon.

Ari Raunio on oman taloyhtiönsä hallituksen puheenjohtajana paneutunut pelastussuunnitelmaan ja väestönsuojan kuntoon.
Kuva Teija Loponen

Pelkkä suunnitelma ei kuitenkaan riitä, vaan lisäksi tietyt väestönsuojiinkin liittyvät varusteet ja laitteet on pidettävä toimintakunnossa sekä huollettava ja tarkastettava asianmukaisesti. Näitä ovat muun muassa sammutus-, pelastus- ja torjuntakalusto sekä palonilmaisu-, hälytys- ja muut onnettomuuden vaaraa ilmaisevat laitteet. Lisäksi poistumisreittien opasteet ja valaistus on oltava kunnossa.

-Tähän liittyy oleellisesti se, että poistumisteiden tulee olla aina vapaat. Eli rappukäytäviin, eikä vintti- tai kellarikäytäviin saa varastoida mitään, opastaa Raunio.
Useimmilla taloyhtiöillä väestösuoja on normaaliaikana jossain arkikäytössä, kuten kerhotilana, pyörävarastona tai ihan verkkokellaritilana.
-Väestösuoja tulee saada tyhjennettyä parissa päivässä, jos käsky käy. Usein taloyhtiön isännöitsijällä on niin monta kiinteistöä hoidettavana, että käytännön asiat jäävät talonyhtiön hallituksen jäsenille. Ja käytännössä usein eläkkeellä oleville, sillä työssäkäyvät eivät juurikaan ehdi tällaisiin asioihin paneutua, Raunio on huomannut.
Oman väestönsuojan sijainti- tai olemassaolotieto löytyy isännöitsijältä tai taloyhtiön hallitukselta. Taloyhtiössä voi olla väestösuoja omassa kiinteistössä tai se voi sijaita naapurikiinteistöllä. Kaikissa taloyhtiöissä ei ole väestösuojaa, vaan asukkaiden suojautuminen tapahtuu yleisissä väestösuojissa. Jos virallista väestösuojaa ei ole, on pelastuslaitoksen ohjeiden mukaan turvallisin paikka kiinteistössä yleensä kellarikerros ja siellä talon keskiosat. Koillisesta yleisiä väestönsuojia löytyy Pihlajamäestä kaksi, Graniittitien yhteiskalliosuoja, sisäänkäynti Graniittitie 3-5 Kinttupolun puistoalueella ja Liusketien yhteiskalliosuoja, sisäänkäynti Liusketie 4, päiväkodin itäpuolinen puistoalue. Jakomäen yhteiskalliosuoja on osoitteessa Jakomäentie 6-8/Jakomäenpolku/Kankaretie 11 B piha. Nämä suojat ovat pelastuslaitoksen ylläpitämiä.
Pelastustoimi muistuttaa myös kotivarasta, jonka sisältö voi vaihdella talouden ruokatottumusten mukaan. Se mitä tarvitaan, on vettä, sekä astioita veden varastoimiseen, joditabletit sekä ruokaa ja juomaa kolmeksi vuorokaudeksi, mielellään jopa viikoksi. Ainakin osan ruokatarvikkeista tulee olla sellaisia, joita voi nauttia lämmittämättä, esimerkiksi pähkinöitä, näkkileipää ja suklaata. Ruokien käyttöaikaa kannattaa aika ajoin tarkistella ja käyttää ne ajoissa pois sekä korvata uusilla. Kotivaraan sisältyvät myös välttämättömyystarvikkeet, joita tulee varata samaksi ajaksi kuin elintarvikkeitakin. Näitä ovat muun muassa henkilökohtaiset lääkkeet, hygieniatarvikkeet, vaipat, paristokäyttöinen radio, taskulamppu ja paristot.
Mikäli väestösuojaan joudutaan siirtymään, kuuluu jokaisen huolehtia itselleen ja mahdollisille huollettavilleen 2-3 vuorokauden tarvetta vastaava määrä ruokaa ja juomaa sekä omat lääkkeet, hygieniatarvikkeet ja vuodevaatteet sekä riittävästi lämmintä vaatetta. Lisäksi mukaan on hyvä ottaa taskulamppu, paristoja, ajanvietettä, lapsille leluja ja korvatulpat.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliMalmin kirkon toiminnat hajautettiin remontin alta
Seuraava artikkeliOletko ehdolla Koillisesta?