Malmin kirkon toiminnat hajautettiin remontin alta

Malmin kirkkorakennuksessa tehdään remonttia pitkälti sisällä, mutta myös ulospäin ja ulkotiloissa tulee näkymään jonkin verran muutoksia. Kuva Teija Loponen
Malmin kirkon ovet suljettiin kävijöiltä vuoden alussa. Varsinaista yhteistä väistötilaa Malmin toiminnoille ei ole, vaan ne on hajautettu eri puolille Koillista.
-Seurakunnalla on onneksi käytössään useita tiloja, joiden käyttöä voidaan nyt tehostaa ja lisäksi osa toiminnasta on siirtynyt muiden toimijoiden tiloihin, kuten vaikkapa Työväenopistolle tai Solhemiin, kertoo Malmin seurakunnan hallintopastori Anni Punkka. Punkka kertoo, että kaikille toiminnoille järjestyy tilat seurakunnan alueelta. Seurakunnan jo käytössä olleissa tiloissa Siltamäen ja Tapulin seurakuntakodilla tulee käyttöaste nousemaan merkittävästi Malmin kirkon remontin aikana. Osa siirtyi uusiin paikkoihin jo syksyllä, kuten Malmin kirkkokuoro, osa aloitti vasta alkuvuodesta uudessa osoitteessa.
-Meillä on Kunnantie 2:ssa kaksi huoneistoa, joita on käytetty työntekijöiden työskentelytiloina. Vuoden alusta niissä on iltaisin kokoontunut myös pienryhmiä. Näissä tiloissa voidaan käydä myös toimituskeskusteluja, kertoo Punkka.
Väistötiloille on ollut tarvetta jo pitkään, koska vanha virastorakennus on ollut käyttökiellossa jo todella pitkään ja myöskään kirkon sisäilmatilanne ei ole mahdollistanut kaikille ainakaan kokopäiväistä työskentelyä siellä.
Pekanraitilla sijaitseva Varustamo tarjoaa myös avoimen kohtaamispaikan ihmisille ja tarvittavia lisätiloja on osin vuokrattu, osin saatu veloituksetta käyttöön erilaisilta toimijoilta.
-Meillä on tarkoitus opetella toimimaan yhä enemmän myös omien seinien ulkopuolella. Jatkossahan Helsingin seurakunnat, myös Malmi, joutuu luopumaan monista omista tiloista taloudellisten syiden vuoksi. Toimintaa pitää siis kyetä sopeuttamaan ja löytää uusia tapoja olla läsnä alueen ihmisten arjessa. Sitäkin on nyt remontin aikana hyvä harjoitella, pohtii Anni Punkka.
Perinteisiä kirkkoherranviraston tehtäviä on jo pitkään hoidettu Helsingissä paljolti keskitetysti ja netissä, sitä kautta hoituvat niin virkatodistukset, avioliiton esteiden tutkinnat, kirkkoon liittyminen ja moni muu asia. Myös suuri osa hautajaisiin liittyvistä asioista hoituu keskitetysti seurakuntayhtymän hautapalveluissa.
-Meillä on Pakilan ja Oulunkylän seurakuntien kanssa yhteinen seurakuntatoimisto, josta voi varata papin tai seurakunnan tilan kasteita tai vihkimisiä varten. Asiointi sujuu puhelimella tai sähköpostilla ja tapaamisen voi sopia erikseen.
Tuleva remontti ei vielä näy Malmin kirkolla ulospäin. Parhaillaan käydään huonekaluja läpi, mitä kunnostetaan, mistä luovutaan, sekä tyhjennetään tiloja.
-Remontti on pitkälllinen urakka niin suunnittelun, kuin toteutuksen suhteen. Se käynnistyi toukokuussa 2021 ja seurakuntayhtymä otti meidät hyvissä ajoin mukaan suunnitteluun kertomaan käyttäjätahon toiveista. Varsinaisen remontin pitäisi alkaa tuossa toukokuulla, tietää hallintopastori. Tehtävää on paljon. Kirkkorakennuksessa on paljon vanhentunutta talotekniikkaa ja se tulee viemään tulevaisuudessa myös enemmän tilaa rakennuksesta. Alakerran asunnosta puretaan kaikki mahdolliset seinät ja tehdään siitä avara tila, jota voi tulevaisuudessa käyttöön monenlaisiin tarkoituksiin.
-Remontin haaste on oikeastaan se, että tilojen pitäisi toimia vuosikymmeniä eteenpäin ja vielä emme voi tietää, millaiseksi seurakunnan toiminta tulee tulevina vuosikymmeninä muuttumaan. Siksi pyrimme nyt tekemään tiloja, jotka muuntuvat monenlaisiin tarpeisiin, esimerkiksi erilaisin kevytseinin.
Remonttisuunnitelmissa mukana ollut hallintopastori Anni Punkka kertoo oppineensa viime kuukausien aikana valtavasti uutta.
-Remontointi ja rakentaminen eivät ole mitenkään omaa alaani, mutta aivan mahtavasti arkkitehdit ja muut suunnittelijat ovat avanneet asioita, osanneet muotoilla kysymyksiä ymmärrettävästi ja ottaneet käyttäjien tarpeita huomioon. Ulospäin remontti tulee näkymään muun muassa siinä vaiheessa, kun maalämpökaivoja porataan kirkon pihalla.
-Ekologiset ratkaisut ja kestävyysajattelu ovat tärkeällä sijalla. Kunhan remontti etenee, tulemme ottamaan asukkaat mukaan suunnittelemaan tilojen käyttöä. Työntekijöiden määrä tulee vuosien varrella vähenemään ja vapaaehtoistoimijoiden määrä kasvamaan. Sitä varten myös lukitusjärjestelmiä uusitaan niin, että tiettyihin tiloihin tulee pääsemään koodeilla sisään, ilman että henkilökuntaa on aina paikalla, valaisee Punkka.
-Tavoitteena on tehdä Malmin kirkosta hyvä ja pyhä paikka, jonka käyttöaste on korkealla. Malmin kirkon sunnuntain jumalanpalvelusta ei sellaisenaan siirretty mihinkään, mutta Tapanilan kirkolla on yksi uusi messuaika illansuussa.
Teija Loponen

Edellinen artikkeliSopeutumista
Seuraava artikkeliTaloyhtiöillä on oltava pelastussuunnitelmat