Kaikki mulle heti

Kuusi varsin erilaista persoonaa valtaavat Malmin Työväen Näyttämön lavan Kaikki mulle heti -näytelmässä. Kuvat Teija Loponen
Perintöriita paljastaa luonteet. Kauanko jaksetaan olla kohteliaita ja asiallisesti käyttäytyviä, kun tiedossa on rahaa. Ja miksi ihmeessä perinnönjaossa tarvitaan muistitikkuja?
Malmin Työväentalolla nähtiin sunnuntaina ensi-ilta Malmin Työväen Näyttämön uusimmasta tuotannosta Kaikki mulle heti. Uutta on muukin kuin itse näytelmä. Ohjaaja on vaihtunut edellisvuosista ja uusia näyttelijöitä löydetty mukaan.
-Tämä tosiaankin on minulle ensimmäinen ohjaus Malmin Työväen Näyttämöllä, mutta olen kyllä muutaman näytelmän täällä vuosien varrella käynyt katsomassa, paljastaa ohjaaja Jouko Myllyoja.
-Oli helppo vastata myöntävästi kun kiinnostustani ohjaajaksi tuloon tiedusteltiin, olinhan jo nähnyt osan näyttelijöistä ja tilakin oli tuttu, Myllyoja toteaa.
Ennen Malmille tuloaan hän ohjasi useita näytelmiä Teatteri Kvartetissa Nurmijärvellä. -Näytelmän ohjausprosessi on minulle aina molemminpuolisen oppimisen mahdollisuus. Ohjauksessa on kyse paitsi haasteiden, myös työkalujen antamisesta. Näytelmävalinnan ohjaaja teki yhdessä malmilaisten kanssa. Läpi käytiin melkoinen määrä käsikirjoituksia ja päätös oli varsin yksimielinen.
-Tällä kertaa käytämme varsinaisen näyttämön lisäksi salin etuosaa ja laitoja hyväksi, sillä liikkumatilaa tarvitaan ”pihalle”, kertoo Jouko Myllyoja.
Perintöriidassa henkilöhahmot ovat lähes karikatyyrisiä, ahneista puolisoista ja perheen mustalammasta soimaavista ”paremmista” ihmisistä lähtien.
-Uskon, että vahvat ja toisistaan hyvin poikkeavat hahmot ovat yleisön mieleen. Ja varmasti moni löytää tästä perheestä myös paljon omasta lähipiiristään tuttuja piirteitä, uskoo Myllyoja. ”Aivan kamalaa” Onerva-puolisoa esittävä Liisa Matilainen on toista kertaa mukana Malmin Työväen Näyttämön esityksessä.
-Minulla harrastajanäyttelijäurani alkoi varsin myöhäisessä vaiheessa ja aivan sattumalta. Harjoitustehtävästä saatu kannustus innosti näyttelemään ja pääsin heti Teatteri Apolloon. Ja nyt siis olen mukana tässä varsin jännässä näytelmässä, jossa ihmisten väliset suhteet ja suhteettomuus sekä ahneus saavat päästä valloilleen. On hauskaa esittää pahasuista ihmistä, Matilainen toteaa.
Aivan uusia kasvoja Malmilla ovat Torsti Alhava ja Ilkka Pekkarinen. Heidät bongattiin muista esityksistä ja pyydettiin mukaan, koska sopivista miesnäyttelijöistä oli pulaa. Molemmilla on reilusti esiintymiskokemusta. Ilkka Pekkarinen on näytellyt aiemmin muun muassa Pohjois-Savossa, Kivinokan kesäteatterissa, televisiossa ja elokuvissakin. Muut näyttelijät, Maarit Kivivuori, Vuokko Suitiala ja Petri Kontio kuuluvat teatterin ”vanhaan kaartiin”.
Heikki Luoman kirjoittaman Kaikki mulle heti- näytelmän tyylilaji on komedia, mutta varsin tragikoomiseksi se harjoitusten aikana muovautui. Kuka saa jättipotin, vai onko sellaista olemassakaan. Kuinka käy vainajan avovaimolle Kertulle, jonka puolia ei pidä kuin perheen mustalammas, sisaruksista se, joka ainoana pariskuntaa myös auttoi. Lopputuloksen voi käydä itse katsomassa, esityksiä on Malmin Työväentalolla keskiviikkoisin ja sunnuntaisin sekä Malmitalolla maaliskuun lopussa. Liput 18 ja 14 e, ovelta tai varaten hilkka.e.kinnunen@gmail.com ja Malmitalon liput Lippupisteestä 20,50/16.50.
Teija Loponen
Kuinka käy avovaimo Kertun perinnönjaossa?
Arvonta käynnissä, vaan äänestävätkö kaikki itseään?