Värivalot jäävät toistaiseksi Ala-Malmille käyttöön

Puistossa voi samanaikaisesti palaa monenvärisiä valoja. Kuva Teija Loponen
Puistossa saa vaihdella valaistuksen väriä
Ala-Malmin puistossa on päässyt joulukuusta lähtien vaihtamaan pääkäytävän valojen värit juuri sellaisiksi kuin haluaa. Värivaihtoehtoja on useampia, samoin voi valita kylmän tai lämpimän sävyn. Värien vaihtamiseen tarvitaan älypuhelin.
Malmilla testataan parhaillaan käyttöliittymää, jollaista ei ole kokeiltu Suomessa koskaan aiemmin. Omalla älypuhelimella pääsee QR-koodin kautta ohjelmaan, joka antaa vaihtaa eri valotolppien valojen sävyjä. Jotta ohjelma toimii, tulee kännykän paikannuksen olla päällä. Siten pääsee valitsemaan haluamansa valotolpat. Värivaloja ei voi kuitenkaan testailla päiväsaikaan, sillä niiden valot syttyvät samaan aikaan kuin muutkin kaupungin hallinnoimat ulkovalaisimet.
Valoja vaihtaneiden määristä ei selviä lukuja ole tiedossa.
 
-Sen tiedämme, että tuo kylteissä oleva sivu on avattu 280 kertaa, kertoi Pyry Tamminen Forum Virium Helsingistä joulukuun 29. päivänä. Tamminen toteaa myös, että palautetta on kerätty ja kerätään edelleen kaupungin asiantuntijoilta, jotka ovat olleet kokeiluohjelmassa mukana, sekä eri sidosryhmiltä.
-Myös Forum Virium Helsingin ylläpitämälle kaupunkikehityksestä kiinnostuneista ihmisistä koostuvalle Kokeilujoukolle on viestitty kokeilusta. Heiltäkin palautetta tullaan varmasti saamaan.
Hauskalla älyvalaistuskokeilulla halutaan houkutella Ala-Malmin puistoon enemmän kävijöitä ja lisätä alueen viihtyisyyttä. Ala-Malmin puisto onkin hehkunut välillä punaisena, vihreänä tai sinisenä.
 
-Värikkäät valot voisivat tulevaisuudessa elävöittää puiston ja Malmitalon tapahtumia ja myös pidentää tapahtumakautta kesästä syksyyn ja jopa talveen, esittää Pyry Tamminen.
-Valaistus on ollut staattinen osa kaupunkiympäristöä. Nyt haluamme antaa kulkijoille mahdollisuuden päättää, millaisessa valossa haluavat puistossa olla. Samalla saamme tietoa, millaisista väreistä pidetään ja ovatko ihmiset halukkaita vaikuttamaan itse valaistuksen väriin, toteaa kokeilun toteuttavan C2 SmartLight Oy:n toimitusjohtaja Jorma Tuuna-Väiskä.
 
C2 SmartLight Oy vastaa muun muassa Helsingin kaupungin ulkovalaistuksen ohjausratkaisusta. Älyvalaistuskokeilu on osa Fiksu valo, viisas katu -kokeiluohjelmaa. Jo kertaalleen siirtynyt ja marraskuun lopussa käynnistynyt valaistuskokeilu on jäämässä toistaiseksi Ala-Malmin puistoa käyttävien iloksi. Kokeiluohjelman keskeisenä tavoitteena on ollut tunnistaa, että minkälaisissa paikoissa ja tilanteissa vastaavanlaista ratkaisua voitaisiin hyödyntää. Tulosten selviämisen myötä C2 SmartLight ja kaupunki saattavat jatkokäyttää nyt kokeilussa ollutta teknologiaa muuallakin.
Teija Loponen

 

Kyltit antavat tarkat ohjeet, kuinka käyttää valokäyttöliittymää.


Valot saa myös hehkumaan kylmimä tai lämpiminä.