Lux Helsinki näkyy myös Malmilla

Anni Laukan perhepotrettia esittävä käänteinen varjoteos herättää pohtimaan omia arvoja.
Lux Helsinki on ollut heti alkuvuodesta koettavissa ympäri kaupunkia: keskustan, Ruoholahden ja Suvilahden lisäksi valotaidetta on nähtävillä myös Korkeasaaressa ja kulttuuritaloilla Kannelmäessä, Malmilla, Itäkeskuksessa sekä Vuosaaressa. Valoteokset ovat esillä 8.1. saakka.
Lux Helsingin ohjelma ympäri kaupunkia käsittää kaikkiaan yli 30 teosta. Aiempina vuosina on ollut yksi reitti kuljettavana, tänä vuonna on useita teoskokonaisuuksia ja myös kauempana kaupungin keskustasta. Näin taiteen kokemiselle jää enemmän tilaa ja mahdollisuuksia. Kaupunginosien kulttuuritalojen kautta valotaide tulee entistäkin helpommin saavutettavammaksi. Valotaidetta on nyt nähtävillä Kanneltalossa, Malmitalossa, sekä idässä kulttuurikeskus Stoassa ja Vuotalossa. Malmitalolla on koettavissa Anni Laukan taideteos Being Social. Taiteilijan teoksissa varjo näkyy päinvastoin kuin normaalisti, varjo muodostaa satunnaisen veistoksen. Being Social on kolmiulotteinen perhepotretti. Veistos, jossa kolme valoa muodostaa kolme varjoa kolmesta eri sukupolvesta. Kaikki tekemässä samaa asiaa. Veistos on tehty vaneriin leikatuista sosiaalisen median logoista, jotka muodostavat kolme erilaista siluettia. Anni Laukka kertoo, että hänellä työssä ovat materiaalit tärkeässä roolissa, mutta pääasia on kuitenkin itse teoksen varjo. -Materiaalien avulla kommentoin kulutusta ja kuluttavaa elämää täynnä saavutusten mittaamista ja vertailua. Arjen hälinässä unohdamme usein, mikä on olennaista. Vaikka hyvän elämän arvot ovat tiedossa, käytännössä unohdamme elää niiden mukaan.
Kanneltalossa esillä on Alexander Salvesenin teos Mistäs me sitten leikataan? Teoksessa taiteilija ottaa kantaa luonnon monimuotoiseen tuhoamiseen, väkivaltaan luontoa kohtaan. Vuotalossa nähdään Päivi Raivion Säätiloja, jonka valoteosten muodot ja värit ovat syntyneet koululaisille suunnatuissa työpajoissa. Valoteoskokonaisuus tuo eloa Vuotalon etupihalle pihlajapuiden lomassa. Vuotalossa nähdään myös Greta Salosen Talventörröttäjät, valaistut kasvit.
Keskustan kokonaisuuteen on lisätty todella vaikuttava The Physical Possibility of Death in the Mind of Someone Living -teos, jossa tšekkiläinen suunnittelija Maxim Velčovský rakentaa kuvaa Ukrainan sodassa palaneiden, savuavien autojen kautta sodankäynnin kauhuista. Autoihin liittyy tarinoita Ukrainan kansalaisista, jotka ovat omaisuutensa lisäksi menettäneet rakkaitaan ja joutuneet pakenemaan kotimaastaan. Velčovskýn töitä on aiemmin ollut esillä muun muassa Lontoon Victoria and Albert -museossa ja Pariisin Pompidou-keskuksessa.
-Tuossa teoksessa parasta on se, ettei se kommentoi mitään vaan tuo toisen todellisuuden tarkasteltavaksi. Kuinka haurasta elämä voi olla, kuinka arki voi muuttua hetkessä. Se on varsin pysäyttävä ja ajatuksia herättävä teos, joka on todellisuutta vain reilun tuhannen kilometrin päässä, kuvailee Lux Helsingin taiteellinen johtaja Juha Rouhikoski. Lux Helsinki on esteetön ja maksuton koko perheen tapahtuma 4.–8.1.2023 klo 17–22. Lux Korkeasaareen on erillinen pääsymaksu ja eri aukioloajat.
Teija Loponen