Pukinmäki sai ensimmäisen Teslan akuista kerrostaloon rakennetun energiavaraston

Eskolantie 4:n aurinkopaneelit tuottavat kesäkaudella sähköä yli oman tarpeen. Kuva HEKA
Muhoksella toimiva Cactos on tiettävästi ensimmäinen yritys maailmassa, joka valmistaa käytetyistä Teslan sähköautoakuista koottua älykästä hajautettua energiavarastojärjestelmää. Nyt sellainen on asennettu ensimmäistä kertaa kerrostaloon Eskolantiellä.Pukinmäessä Eskolantie 4:n katolla aurinkopaneelit tuottavat sähköä hyvillä säillä enemmän kuin omaksi tarpeeksi. Ylijäämäsähköä varten taloon on asennettu järjestelmä, joka varastoi aurinkosähköstä ylijäävän energian myöhempää tarvetta varten esimerkiksi sähkökatkon ajaksi tai tasaamaan kysyntäpiikkejä. Ylijäämäsähköä voidaan myös myydä Fingridin verkkoon. Cactosin järjestelmiä on asennettu kesän jälkeen pariinkymmeneen teollisuus- ja liikekiinteistöön, mutta Hekan vuokratalo Pukinmäessä on ensimmäinen kerrostalo, johon järjestelmä on hankittu. Talvikaudelle povattuihin sähkökatkoihin on nyt omasta takaa helpotusta luvassa, sillä Eskolantiellä varastoitua sähköä voidaan käyttää mahdollisten sähkökatkojen aikana hoitamaan käytävien valaistus, ilmanvaihto, hissin toiminta, pihavalot ja kaukolämmön ylläpito. Sen sijaan asuntojen sähköistämiseen ei energiavarastoa käytetä. -Jos sähkökatkoja tulee, voidaan järjestelmä irrottaa omaksi verkoksi, josta riittää energiaa noin 10 tunnin ajaksi. Mutta jos aurinko paistaisi ja aurinkopaneelit olisivat puhtaina lumesta, latautuisivat ne edelleen lisäten energian riittävyyden kestoa, toteaa Cactos-yrityksen toimitusjohtaja Oskari Jaakkola.

Hekan energiapäällikkö Jenni Venäläinen kertoo, että koko hanke lähti liikkeelle juuri siitä, että Eskolantie 4:n aurinkopaneelijärjestelmä kerää sähköä enemmän kuin sen kahdessa rakennuksessa kuluu. –Syntyi ajatus saada varastoitua ylijäävä sähkö niitä hetkiä varten, jolloin aurinkoenergiaa ei ole tarjolla. Sähkön varastoiminen mahdollistaa myös kysyntäjoustoon osallistumiseen. Tämä on meille energiatehokkuusinvestointi, se, maksaa itseään takaisin. Ylijäämäsähköä voidaan myös myydä korkean hinnan aikana. Vaikka varastoitua sähköä ei jaeta asuntokohtaisesti, siitä koituu säästöjä asukkaille yhteistilojen sähkönkulutuksen kautta. Järjestelmästä ja sen ylläpidosta vastaa Cactos, joka vuokraa laitetta kuukausimaksulla kiinteistölle. Sähkön käyttöä, varastointia ja myyntiä ulos optimoi niin ikään Cactosilla suunniteltu pilvipalvelu. –Järjestelmä voi ladata sähköä joko verkosta silloin kuin se on halpaa tai, jos on paikallista sähköntuotantoa vaikkapa aurinkopaneeleilla kuten täällä Pukinmäessä, niin järjestelmä voi ladata siitä itse tuotettua sähköä. Sähkö voidaan vapauttaa käyttöön sopivaan aikaan eli käytännössä sitten, kun energia on kallista tai sitten, kun kiinteistössä sitä tarvitaan eniten, kertoo Jaakkola.
Järjestelmää on asennettu viime kesästä alkaen 16 kohteeseen, tiedossa on sata tilausta ja niiden määrä on yhä reippaasti kasvamassa. Oskari Jaakkola kertoo heidän käyttävän Teslan akkuja, koska ne kestävät autokäytön jälkeen vielä hyvinkin kymmenen vuotta uusiokäytössä. Valtaosa akuista tulee Norjasta. -Tilausten suuri määrä tarkoittaa sitä, että pelkät kierrätysakut eivät tulevaisuudessa riitä, vaan tarvitsemme myös uusia akkuja, Jaakkola toteaa. Heka ja tuore startup-yritys Cactos löysivät toisensa Hekalla parhaillaan käynnissä olevan EU-rahoitteisen HELENA-hankkeen innovaatio-ohjelman kautta. Heka sai siihen 1,8 miljoonan euron rahoituksen EU:lta. Hekan tavoitteena on sen rakennuskannan energiankäytön hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteeseen pyritään muun muassa aurinkoenergian ja maalämmön hyödyntämisellä. Jos Pukinmäen pilotti onnistuu hyvin, tullaan Cactosin järjestelmää hankkimaan myös muihin kaupungin vuokra-asuntotaloihin, joissa on riittävän suuri aurinkopaneelijärjestelmä.

Teija Loponen
Teslan akuista syntyy varaamo.
Kuva Cactos
Cactos Oy:n tj Oskari Jaakkola esitteli Eskolantiellä energiavarastojärjestelmän toimintaa.
Kuva Teija Loponen
Edellinen artikkeliPihlajistossa ekaluokkalaiset opiskelevat myös metsässä
Seuraava artikkeliPuistolassa toivotaan Laiholan talon purkua