Malmilla kokeillaan älyvalaistusta

Ala-Malmin puistossa on meneillään valaistuskokeilu, jossa valon väriä voi vaihtaa älypuhelimella. Kuva: Vesa Laitinen
Ala-Malmin puistossa pääsee nyt vaikuttamaan valaistukseen älypuhelimella. Malmilla testataan käyttöliittymää, jollaista ei ole kokeiltu Suomessa koskaan aiemmin. Kuka tahansa pääsee nyt muuttamaan puiston valojen väriä älypuhelimellaan.
Leikkisällä älyvalaistuksella houkutellaan Ala-Malmin puistoon kävijöitä ja lisätään alueen viihtyisyyttä. Värikkäät valot voisivat tulevaisuudessa elävöittää puiston ja Malmitalon tapahtumia ja myös pidentää tapahtumakautta kesästä syksyyn ja jopa talveen. Käytännön kokeilulla selviää, miten kaupunkilaiset ottavat vastaan mahdollisuuden säätää itse julkisen ulkotilan valaistusta. Lisäksi kerätään ideoita, missä älyvalaistusta voitaisiin jatkossa hyödyntää. -Valaistus on ollut staattinen osa kaupunkiympäristöä, eli valoa joko on tai ei ole. Sama on pätenyt myös valaistussuunnittelijoiden valaisemiin kohteisiin, toteaa sanoo kokeilun toteuttavan C2 SmartLight Oy:n toimitusjohtaja Jorma Tuuna-Väiskä. C2 SmartLight Oy vastaa muun muassa Helsingin kaupungin ulkovalaistuksen ohjausratkaisusta. Älyvalaistuskokeilu on osa Fiksu valo, viisas katu -kokeiluohjelmaa, jossa on aiemminkin etsitty innovatiivisia valaistus- ja sensoriratkaisuja Helsinkiin. Tuuna-Väiskä uskoo, että Ala-Malmin puistossa toteutettava kokeilu antaa tietoa, millaisista valon väreistä kaupunkilaiset pitävät ja miten he käyttävät itse ohjattavaa valaistusta. Teija Loponen

Edellinen artikkeliTapanilan kalenteri toteutuu taas
Seuraava artikkeliPihlajamäessä surullisen kuuluisa joulukuusi