Malmin sairaalasta suunnittelukilpailu

Risteyksessä oleva koulurakennus tullaan purkamaan tulevan sairaala-alueen alta. Kuva Teija Loponen
Helsingin uuden, Malmille kaavaillun sairaalan suunnittelu käynnistyy arkkitehtuurikilpailulla. Uusi sairaala on suunniteltu rakennettavaksi nykyisen Malmin sairaalan yhteyteen.
Kaksivaiheisen kutsukilpailun aikana suunnitteluryhmät suunnittelevat rakennuksen ja tilat noin 80 000 neliömetrin kokoiselle uudelle sairaalalle, joka tulee aivan nykyisen Malmin sairaalan viereen. Uudelle sairaalalle saadaan tilaa purkamalla sen alta nykyinen Malmin terveysasema sekä Malmin peruskoulun yläasteen oppilaiden käytössä oleva Talvelan rakennus. Arkkitehtuurikilpailun päätavoitteena on suunnitella hyvää julkista tilaa ja parantavaa ympäristöä. Malmin uusi sairaala tulee olemaan kuntoutumista edistävä sairaala, jossa painopisteinä ovat geriatrinen akuuttihoito ja kuntoutus sekä kirurgisten potilaiden jatkohoito. Tulevaisuudessa Malmi on Helsingin sairaalan toinen toimintapaikka, sillä pääkaupunkiseudun vuoden 2030 sairaala-aluevision mukaisesti Helsingin sairaalan toiminnot jakautuvat Malmin sekä Meilahti–Laakson alueille.
Kaupunki ottaa vastaa ilmoittautumisia arkkitehtuurikilpailuun 7.12.2022 asti. Kilpailun osallistujat valitaan joulukuussa 2022. Suunnitteluryhmät voivat olla kotimaisia tai kansainvälisiä, mutta suunnitelmat tehdään suomeksi. Kutsukilpailun ensimmäinen vaihe alkaa alkuvuodesta 2023. Siihen valitaan kolme suunnitteluryhmää osallistumishakemusten laatupisteytyksen perusteella ja yhdeksän suunnitteluryhmää valitaan arvalla. Yleisö päässee kommentoimaan ehdotuksia huhtikuussa 2023. Toiseen vaiheeseen valitaan jatkoon 3–5 ehdotusta, ja se on tarkoitus aloittaa kesäkuussa 2023. Tästä toisesta vaiheesta valitaan kilpailun voittaja. Kilpailun tulokset pyritään julkistamaan tammikuun 2024 loppuun mennessä. Varsinainen hankesuunnittelu alkaa tämän jälkeen. Tavoitteena on, että rakentaminen pääsisi käynnistymään vuonna 2028 ja tilat olisivat käytössä vuonna 2032.
Teija Loponen
Malmin sairaala-alueella on nyt jo uutta ja vanhaa rakennusta kylki kyljessä. Uusin sairaalarakennus on nousemassa näitä vastapäätä, nykyisen terveysaseman kohdille.
Kuva Teija Loponen
Edellinen artikkeliKuutien työmaan valmistumista odotetaan kuin kuuta nousevaa
Seuraava artikkeliUudistusmieliset ja Avoin seurakunta ääniharavina