Malmin lentokentän alueelle väliaikainen hoitosuunnitelma

Kentän alueelle on rakennettu syksyn aikana kuntoilu- ja leikkipaikkoja. Kuva Teija Loponen
Kaupunki ottaa usean vuoden tauon jälkeen hoitoon osan Malmin kentän niittyalueista. Väliaikaisella niittyjen hoitosuunnitelmalla pysäytetään umpeenkasvu ja palautetaan samalla avoimet alueet, jotka ovat tärkeitä niin linnuille kuin hyönteisillekin.
Helsingin kaupunki tehnyt väliaikaisen hoitosuunnitelman Malmin kentän niityille, jotka ovat merkittävä niittykeskittymä Koillis-Helsingissä. Malmin kentän alue on alkanut vesakoitua, sillä aluetta ei ole niitetty viime vuosien aikana säännöllisesti. Hoidon tarkoituksena on säilyttää ja ylläpitää niittyjen kasvillisuutta ja kasvien siemenpankkia sekä muita rakentamista odottavan alueen luontoarvoja. Niittyjen hoito yhteensovitetaan alueen väliaikaiskäytön ja luontoarvojen kanssa Hoitotoimet aloitetaan nyt marraskuussa nurmialueen niitolla kenttäalueen eteläosassa. Loppusyksyllä tai talvella tavoitteena on poistaa vesakkoa arvokkailta niityiltä umpeenkasvun estämiseksi. Niittyjen hoito yhteensovitetaan alueen väliaikaiskäytön ja luontoarvojen kanssa. Tapahtumatoiminta keskitetään luontoarvoiltaan vähäisimmille alueille, ja tapahtumakäytössä oleva alue hoidetaan toimintanurmena.
Kaupunki tekee säännöllisesti selvityksiä Malmin kentän luontoarvoista. Hoitosuunnitelmaa muutetaan tarpeen mukaan. Malmin kenttäalue on laajassa väliaikaiskäytössä ennen alueelle suunniteltua asuinrakentamista. Kenttäalueen ympäristöön on valmistumassa pian uudet kuntoilu- ja leikkipaikat, joiden lisäksi kenttäaluetta kiertävän ulkoilureitin läheisyyteen suunnitellaan näköalatornia ja Helsinki-huussia. Pelastuslaitoksen toiminta jatkuu Malmin pelastusasemalla, ja pelastuslaitos käyttää päivittäin hälytysajoreittejä kentän poikki. Kenttäalueella on myös väliaikaisia Stadin ammattiopiston logistiikka-alan koulutuksen työ- ja ajoharjoittelutiloja. Lisäksi kenttäalueelle on suunniteltu ja osin toteutettukin jo erilaisia rakentamiseen liittyviä varasto- ja logistiikka-alueita. Teija Loponen

Edellinen artikkeliTaidehankkeet jatkuvat pari vuotta
Seuraava artikkeliErän karatelle menestystä SM-kilpailuista ja KatanaShiaista