Yksimielinen asukasilta Pihlajamäessä

Alttaripaneelin jokainen poliitikko äänesti vihreää sen puolesta, että ennen Oulunkylän terveys- ja hyvinvointikeskuksen jatkosuunnittelua ja kaavoittamista on kartoitettava alueiden palvelutarpeita ja erityispiirteitä. Äänestäjät oikealta: Seida Sohrabi, Johanna Nuorteva, Samuel Adovchief ja Ville Jalovaara.
Oulunkylään siirrolle tyly äänestystuomio
Vajaa 100 kuulijaa valtasi Pihlajamäen kirkon penkit asukasillassa. Aiheena oli uhka Pihlajamäen terveysaseman lakkauttamisesta ja palvelujen siirtymisestä Oulunkylään vuonna 2028 kaavailtuun terveys- ja hyvinvointikeskukseen. Alttarin edustalla altavastaajina oli Kaupunginhallitusta edustaneet neljä poliitikkoa. Eripuraa ei syntynyt, poliitikot äänestivät nykytilanteen puolesta.
PIhlajamäen terveysillan juonsi Pihlajamäki-seuran Milja Parviainen. Alkulämmittelyssä Pihlajamäen terveysaseman lähitarvetta lapsiperheiden kannalta korosti MLL:n puolesta Katri Tarkiainen. Ikäihmisten tarvetta valotti Vanhusneuvoston näkökulmasta Olli Salin kertoen huonoista kokemuksistaan Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa. Asukkaat ovat huolestuneet kaupungin suunnitelmasta isosta terveys- ja hyvinvointikeskuksesta Oulunkylään, joka on lähtenyt liikkeelle uuden asemakaavan valmistelusta. Uusi keskus palvelisi vuoden 2028 alusta Pihlajamäen, Maunulan, Paloheinän ja Oulunkylän asukkaita terveysasemien, neuvoloiden ja hammashoitoloiden palveluissa. Suuruus, etäisyys ja liikenneyhteydet kauhistuttavat Pihlajamäen terveysaseman piirissä eläviä. Monella suulla kannettiin huolta julkisen liikenteen toimimattomuudesta Pihlajamäen ja Oulunkylän välillä.
Yleisön tentattavina paneelissa istuivat Seida Sohrabi (kok), Johanna Nuorteva (vihr), Samuel Adovchief (vas) ja Ville Jalovaara (sdp). Heille heijastettiin seinälle kolme kysymystä, joista piti äänestää joko punaisella tai vihreällä lapulla. Jokainen liputti vihreää kysymykseen, pidättekö tarpeellisena ennen etenemistä Oulunkylän keskuksen suunnittelussa, asemakaavassa, investoinneissa ja hankesuunnitelmassa, että kartoitetaan alueiden palvelutarpeet ja erityispiirteet? -Ensin pitää tilanne kartoittaa ottaen lapsiperheet ja ikäväestö huomioon. Terveyspalveluiden ja sivistyksen on löydyttävä läheltä, tiivisti Seida Sohrabi. -On taloudellisesti järkevää, että pääsee helpolla hoitoon, ja liikkumisen on oltava helppoa, korosti Johanna Nuorteva. -Me olemme sitä mieltä, että lähipalvelut on säilytettävä, kiteytti Samuel Adovchief puolueensa kantaa. -Tällainen ei ole taloudellisesti tehokasta, painotti Ville Jalovaara. Onko alueen asukasmäärä ja väestörakenne otettu riittävästi huomioon, kun esitetään kaikkien palvelujen keskittämistä Oulunkylään, kuului toinen kysymys. Alttarin poliitikkoraati tarjosi vastaukseksi yksimielisesti punaista. Vastauksissa toistuivat paljolti samat perustelut kuin ykköskysymyksessäkin.
Kannatatteko Maunulan, Oulunkylän, Paloheinän, ja Pihlajamäen terveysasemien säilyttämistä, ja että kehitetään alueen palvelutarpeita ja erityispiirteistä lähtevää, lähipalveluihin perustuvaa toimintamallia? Panelistien yksituumainen linjaus oli nostaa vihreää. Perusteluita: -Pitää katsoa palvelutarpeita, pitää päästä palveluihin 30 minuutissa. Kokemukseni on, että Kalasatama toimii hyvin. Kokonaisuutta on katsottava, mutta olen lähipalveluiden kannalla, vastasi Sohrabi. -Pihlajamäestä on äärimmäisen huono yhteys Oulunkylään. Moni joutuu jo nyt kulkemaan julkisilla. On myös mahdollisuus itse valita terveyskeskuksensa, muistutti Nuorteva. -Tässä on myös Eduskunnalla tärkeä merkitys. On hienoa, että kaikki ovat nyt samaa mieltä, sanoi Adovchief. -Terveyspalvelut ei nyt toimi Vuosaaressa. Tässä tarvitaan rahaa. Toivon myös lautakunnan olevan samaa mieltä, toivoi Jalovaara.
Yleisön kysymyksissä toistui huoli heikoista liikenneyhteyksistä Oulunkylään. Mahdollisessa muutoksessa Malmiakin pidettiin paljon parempana sijoituspaikkana. Loppupuheenvuoroissa poliitikot vastasivat yleisölle nostaen vielä esiin päällimmäisiä tuntojaan lähipalveluiden sijainnista. -Me kokoomuksessa haluamme, että palveluihin päästään 15-30 minuutissa. Mitä lähempänä palvelut ovat, sitä parempi, paketoi Sohrabi. -On kyse demokratiavajeesta, kun tällaiset asiat tulevat valmiina esityksinä. Ulkoistaminenkaan ei kerro koko totuutta, hoitoketju on tärkeä, pohdiskeli Nuorteva. -Asukkaita ja työntekijöitä on kuunneltava. Pidetään yhdessä ääntä. Kiistän, että suunnitellut 6 jättiasemaa Helsingissä olisi parempi kuin nykyiset 23, terävöitti Adovchief. -Julkiset palvelut pitää saada toimimaan. Nyt virasto päättää näistä vahvasti, peräänkuulutti Jalovaara. Illan anti ja viesti oli selkeän yksimielinen Pihlajamäen terveysaseman tarpeellisuuden puolesta. Päätössanoissaan Milja Parviainen muistutti keskustelun varmasti jatkuvan piakkoin pormestarin asukasillassa. Se pidetään 1. joulukuuta Pihlajamäen Uudella yhteiskoululla.
Teksti ja kuvat Heimo Laaksonen
Pihlajamäki-seuran Milja Parviainen juonsi asukasillan kirkkosalissa.
Edellinen artikkeliLeikkipuistojen sulku jatkuu loppuvuoden
Seuraava artikkeliRuqia Rahmani taekwondon MM-kisoihin