Kellojen siirto lisää ikäihmisten murtumia

Kuvituskuva Unsplash

Kesä- ja talviajan vaihtelulla näyttää olevan muitakin selkeitä terveydellisiä vaikutuksia kuin unen laadun heikkeneminen. Yli 70-vuotiaiden reisiluun murtumien määrä tuntuu kasvavan hieman kellojen siirron jälkeisenä maanantaina ja koko viikolla.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa asiaa tutkittiin hyödyntäen terveydenhuollon hoitoilmoitusrekisterin tietoja vuosilta 1997−2020. Tutkimusta varten kerättiin perustiedot ja sairaalaan hakeutumistiedot kaikista yli 70-vuotiaista potilaista, joilla oli todettu mikä tahansa reisiluun murtuma. Eri tilastomallien avulla katsottiin, miten kellojen siirto vaikutti päiväkohtaiseen reisiluun murtumien ilmaantuvuuteen keväällä ja syksyllä.

− Tutkimuksemme mukaan vaikuttaa siltä, että keväällä kellojen siirtoa seuraavana maanantaina sekä koko viikolla olisi hieman enemmän reisiluun murtumia kuin muina ajankohtina, tiivistää dosentti Ville Ponkilainen Keski-Suomen keskussairaalasta.

TL

Edellinen artikkeliLukijan kuva: Uutta syntyy
Seuraava artikkeliPysäköintitalo Heikinlaaksoon