Miljassa hoitajamitoitus on kohdallaan

Terttu, Esko ja Pirkko toivovat vapaaehtoistoimijoiden tuovan taas ohjelmaa palvelutaloon. Vieressä toiminnanjohtaja Opri Pulliainen. Kuva Teija Loponen

Malmilla sijaitsevassa Miljan palvelutalossa asukkaita pohdituttavat yhteiskuntaa ravisuttavat hoitoalan kiistat – menevätkö heilläkin hoitajat lakkoon tai irtisanoutuvat. Hoitajamitoitus on jo pitkään ollut Miljassa hyvä, sama kuin ensi huhtikuulle suunniteltu 0,7.

– Itse aloitin täällä toiminnanjohtajana vasta kesäkuussa, mutta käsittääkseni meillä viihtyvät niin hoitajat kuin asukkaat. Tottakai hoitajissa on meilläkin ollut vaihtuvuutta, mutta hoitajia ja sijaisia on riittävästi, moni sijaisuuksia tekevä on käynyt täällä jo vuosien ajan tarvittaessa, kertoo toiminnanjohtaja Opri Pulliainen.

Tällä hetkellä alalla vallitsevat hoitajien markkinat. Koillis-Helsingin lähimmäistyö Milja ry:n ylläpitämän palvelutalon etuja ovat muun muassa sen pienuus, sekä sijainti kauniilla paikalla ja erittäin hyvien liikenneyhteyksien päässä. 

– Tuon hoitajamitoituksen vuoksi työntekijöidemme ei tarvitse koko ajan tuntea kiireen tuntua. Palvelutalon puolella asuntoja on 26, niiden vuokralaiset ovat enimmäkseen varsin hyväkuntoisia. Lisäksi talon siivessä on 12 muistisairaan ryhmäkoti, joka toimii kaupungin ostopalvelukohteena, Pulliainen esittelee.

Kaikkiaan talossa työskentelee 18 henkilöä, luvussa ovat mukana myös ulkopuolisille kävijöille avoinna olevan lounasravintolan työntekijät.

– Tämän kokoisessa porukassa kaikki tuntevat toisensa, niin asukkaat kuin työntekijät.

Toiminnanjohtaja itse pitää talon parhaina puolina sen yhteisöllisyyttä ja kodikkuutta. Palvelutalossa asuvat vuokralaiset viihtyvät yhdessä ja kehittelevät myös itse ohjelmaa.

– Aiemmin palvelutalon puolelta ja ulkopuoliset tahot järjestivät meille paljonkin ohjelmaa. Oli retkiä, ulkoilua, erilaisia kisoja ja muuta. Nyt seurakunnastakin tullaan tänne tosi harvoin hartaushetkiä pitämään, huomauttavat yhteistilaan seurustelemaan tulleet asukkaat.

– Olen kyllä tykännyt olla täällä, mutta tosiaan enemmän erilaisia ohjelmallisia tilaisuuksia saisi olla, toteaa nelisen vuotta Miljassa asunut Terttu.

– Henkilökunnan järjestämät tietovisat olivat kivoja, samoin yhteislauluillat. Ennen koronaa täällä oli jatkuvasti myös opiskelijoita, jotka pitivät meille askarteluhetkiä ja ulkokisoja, niitä kaivataan takaisin. Nyt yksi asukas järjestää sellaista toivelauluiltaa ja bingoakin pidetään itse, lisäävät Pirkko ja Esko.

– Niin ja ennen keittiöllä tekivät taikinoita ja sitten me yhdessä leivottiin joulun alla piparkakkuja ja muita leivonnaisia, sellaista yhdessä puuhaamista kaivataan lisää. Korona vei kaiken kivan, huomauttaa Terttu.

Kiitosta saa myös talon ravintola ja sen ”putiikki”, josta löytyy ruokatarvikkeita ja muuta tarpeellista, joten aina ei asukkaiden tarvitse kaupoille lähteä, jos jotain tarvitsee. Moni tekee esimerkiksi aamu- ja iltapalat itse.

– Ja jos jotain ei ole, sitä voi pyytää tilaamaan, muistuttaa toiminnanjohtaja Opri Pulliainen.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMatti Reittamo – ikäihmisiä ilahduttava trubaduuri
Seuraava artikkeliValotaide valaisi Ala-Malmia