Sunilanpuiston lampi kaipaa kunnostusta

Pukinmäessä vanhalla kartanonmäellä on jäljellä puisto sekä lampi, jonka äärellä alueen asukkaat mielellään istuskelevat vaikkapa lukemassa. Lampi on kuitenkin aika surkeassa kunnossa ja kaipaisi kunnostustoimia.
Sunilanpuiston lampi on varsin pieni ja siinä on kaksi puisin rakennelmin reunustettua saarta. Nuo hirsireunukset ovat jo osin melko lahon näköisiä. Alueen asukkaat muistelevat, että lapset uivat lammessa vielä 1960-luvulla. Vesi oli silloin paljon kirkkaampaa kuin nyt. Pukinmäessä kiertää tieto, että Sunilan lampi ympäristöineen olisi aikoinaan testamentattu kaupungille sillä ehdolla, että kaupunki pitää siitä huolta. Kaupunginarkisto vastasi asiasta kysyneelle Ritva Laurilalle, ettei heillä ole olemassa olevilla tiedoilla mahdollista löytää kyseistä testamenttia kaupunginarkistosta. Mikäli testamentti on laadittu, siitä pitäisi olla tehty kaupungin puolelta päätös, jonka liitteenä tuo testamentti/ehdot olisi. Sen löytämistä varten taas tarvittaisiin ainakin maa-alueen lahjoittajan nimi ja ajankohta. Pukinmäkeläiset pahoittelevat, ettei kaupungilta mikään taho tunnu nykyään kantavan lammesta ja sen ympäristöstä vastuuta. Puiston peruskorjaus on kyllä kirjattu yleisten alueiden suunnitelmaan, mutta aikataulu hankkeelle on avoin.
Lampea on arveltu lähdepohjaiseksi. Toisen tulkinnan mukaan se saa vetensä kallion lakialueelta sadevalumana paksun maakerroksen hidastamana. Painanne on ehjäpohjainen ja lasku-uomaton, joten lampi säilyy kuivienkin kausien yli. Viime kesän helteissä sen vedenpinta kuitenkin laski ja osassa lampea oli mutapohja paljaana. Pukinmäki-seuran sivuilla kerrotaan, että varhaisin säilynyt maininta Sonabyn kylästä on vuodelta 1417. Sonabyn tilan omisti 1610-luvulla Helsingin pormestari Kasper Reiher. Myöhemmin Sonaby oli ratsutilana, mutta vielä 1700-luvulla elämä oli varsin vaatimatonta. Tilan osti 1840 vapaaherra, valtioneuvos Johan von Bonsdorff, joka rakennutti uuden päärakennuksen 1860-luvulla ja lammen ympärille englantilaistyylisen maisemapuiston tekosaarineen ja siltoineen.
Vuodesta 1908 Sonabytä asui vapaaherra Wilhelm von Bonsdorff. Sonabyssä oli vuonna 1912 yksi Pukinmäen ensimmäisiä puhelimia numerolla Oulunkylä 23. Helsingin kaupungin ostaessa Boxbackan huvilayhdyskunnan jäljellä olevat maat 1919, se sai mukana Sonabyn kartanon. Päärakennus purettiin 1971, mutta sen etuoven portaat ovat edelleen näkyvissä yksityisellä tontilla. Puiston nykyasu on Harald Carstensin suunnittelema 1973, ja se on uudistettu 1990-luvulla. Päiväkoti Sinivuori valmistui lammen läheisyyteen 1988. Asukkaat ovat aika ajoin talkoilla kunnostaneet lampea ja onkineet sinne heitettyjä tavaroita pois. Nyt vähän heitteillä olevan lammen pelätään kasvavan umpeen, ellei sille mitään hoitotoimenpiteitä tehdä. Teija Loponen
Sunilanpuiston lammen vesi oli elokuussa varsin vähissä. Kuvat Teija Loponen
1960-luvulla lapset vielä vilvoittelivat lammessa, nyt ei veteen kenenkään tee mieli mennä.
Edellinen artikkeliMurha matkustajakodissa
Seuraava artikkeliVihannekset pääosassa