Lukijalta: Kesällä Närepuiston kalliolla

Heinikko lakosi Milka Reinimaan trimmerillä, kun pieni partio ahersi linnoitteella heinäkuussa. Kuva Tero Tuomisto

Pukinmäki-seuralla on monta kesäistä vastuutehtävää. Päällimmäisinä tulevat mieleen kartanon vuokraaminen muun muassa perhejuhliin ja erilaisiin tapahtumiin sekä rantapuiston viljelyspalstoista huolehtiminen. Yksi tehtävä liittyy kaukaisen ensimmäisen maailmansodan aikaisiin muistomerkkeihin. Närepuiston kallioilla on nimittäin Helsingin ympärille rakennetun valtavan linnoitusketjun yksi osa, Tukikohta XII:n asema 6.

Aseman rakennustyöt jäivät kesken 105 vuotta sitten keväällä 1917, kun keisarivalta kaatui. Kallioalueella on edelleen jonkin verran taisteluhautoja jäljellä. Seura on sopinut kaupunginmuseon kanssa siitä, että yhtä säilynyttä osaa pidetään sulan maan aikana nähtävillä. Se edellyttää muun muassa ruohikkojen leikkaamista ja pensaikkojen säännöllistä karsimista, jotta näkymä pysyy avoimena. Lisäksi roskat ja irtotavara kerätään pois. Tänäkin kesänä kaikesta huolehdittiin.

Ilahduttavaa on ollut se, että roskaaminen on jonkin verran vähentynyt ja myös metsäpalon vaaran aiheuttavia nuotioita on sytytetty harvemmin. Linnoitteen alueella tulenteko on kielletty.

Moni on huomannut, että kalliota kiertävä tie on kesällä muuttunut hankalammaksi kulkea, kun jokin työkone on riipinyt mennessään kiviä maasta. Tapahtunut liittyy Närepuiston ja Sinimetsän reittien kehittämiseen, kuten kaupunki on kuvannut. Voi vain toivoa, että tutun, ikimuistoisen pikkutien ilme ei peruuttamattomalla tavalla muuttuisi tuntemattomaksi ja tie ikäväksi kulkea.

Tero Tuomisto
kotiseutuneuvos, Pukinmäki-seuran sihteeri

Edellinen artikkeliLapsuuden harrastuksesta tuli ammatti
Seuraava artikkeliMalmin tornista 50 – Malmia et muualta löydä