Pukinmäki-seura huolissaan vanhasta tykkitiestä

Kivipohjainen vanha tykkitie on varsin tunnelmallinen väylä. Kuva Tero Tuomisto

Pukinmäki-Seura on lähestynyt kaupunkia muistuttaen, että Närepuistoon ja Sinimetsään johdattavaa vanhaa tykkitietä pitäisi käsitellä tien rakenteeseen ja paikan historiaan kuuluvalla tavalla.

Pukinmäessä on Närepuiston kalliolla ensimmäisen maailmansodan aikaisen linnoitusketjun tukikohdan XII asema 6, jonka siisteydestä seura huolehtii. Kallioharjannetta kiertää vanha, kapea tie, joka ei ole virallisesti muinaismuistolain suojaama tykkitie, mutta maallikon silmin se näyttää olevan selvästikin isommilla ja pienemmillä kivillä vahvistettu kulkuväylä.

– Mahdollisesti se on liittynyt aputienä tuohon linnoitteeseen, sillä lähellä asunut säveltäjä Erkki Melartin valokuvasi tietä jo noin sata vuotta sitten, kertoo Pukinmäki-seuran sihteeri Tero Tuomisto.

Kulkuväylänä tie on suosittu korkean, jyrkkäreunaisen kallion vierellä ja vehmaan metsän halki kulkiessaan.

Seura toteaa kaupungille lähettämässään kirjeessä, että kun Närepuiston ja Sinimetsän reittejä nyt kehitetään, on tie kokenut jo ensimmäiset vaurionsa. Joissakin kohdin jonkinlainen lanaaminen on repinyt kiviä maasta ja tehnyt tien sekä ikävän näköiseksi että hankalaksi kulkea.

TL

Edellinen artikkeliHelsingin tuntemattomin taistelu käytiin Tapaninkylässä
Seuraava artikkeliTapulikaupunki ei ole saamassa tekojäärataa