Helsingin tuntemattomin taistelu käytiin Tapaninkylässä

Venäläiset ampuivat tykeillä Kapteenskanmäeltä

Uudenmaan Karoliinit harjoitusnäytöksessä. Kuva Irma Salovaara

Elokuussa vuonna 1742 käytiin tykkitaistelu, jossa Ruotsin ja Venäjän armeijan tuhannet miehet olivat vastakkain. Ruotsalaiset ampuivat tykeillään Tuomarinkylästä, venäläiset Tapaninkylän mäeltä.

– Musketeillakin siellä ammuttiin päätellen kuulista, joita alueelta on löytynyt, tietää tapaninvainiolainen Hannu Salovaara, joka on Tuomarinkylä 1742 -tapahtuman ohjausryhmän puheenjohtaja.

Ruotsalaiset olivat perääntymässä 11.8.1742 leiristään Tuomarinkylässä kohti Helsinkiä. Kyseessä oli Hattujen sota, joka oli Ruotsin aloittama ja tavoitteena oli palauttaa heidän suurvalta-asemansa.

Huonosti kävi, Ruotsi hävisi, Venäjä valloitti Suomen ja alkoi pikkuvihan aika.

Pari viikkoa Tuomarinkylän taistelujen jälkeen Ruotsin ameija antautui Kampissa. Ruotsalaiset sotilaat palasivat Ruotsiin, suomalaiset saivat mennä koteihinsa luovutettuaan aseet ja liput.

Suomalaisten surkeat kokemukset sodasta herättivät uusia ajatuksia Suomen asemasta Ruotsin ja Venäjän välissä. Keisarinna Elisabetin nimissä levitettiin keväästä 1742 lähtien manifestia, jossa keisarinna ehdotti suomalaisille oman vapaan hallituksen asettamista hänen tukenamaan.

Pakilan ja Tapaninvainion kaupunginosayhdistysten historian harrastajien ja Uudenmaan Karoliinien tavoitteena oli järjestää nyt elokuussa Tuomarinkylän ja Tapaninvainion uimarannan maastossa iso yleisötapahtuma, jossa olisi muisteltu näitä 280 vuoden takaisia tapahtumia ja väestön kokemuksia. Siellä olisi myös nähty näyttävä Karoliinien taistelunäytös.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan talvella aiheutti sen, ettei tuota näyttävän taistelunäytöksen sisältävää tapahtumaa voidakaan järjestää. Sen sijaan tapahtuman valmisteluryhmä on kehittänyt muuta ohjelmaa, jossa ei varsinaista Karoliinien taistelunäytöstä nähdä.

Taisteluja muisteleva yleisötapahtuma toteutetaan syyskuun puolella, 10.9. klo 14-16.30, paikkana on Pukinmäen Kristillinen koulu. Tilaisuuden avaa Hannu Salovaara ja historioitsija Teemu Keskisarja kertoo Tuomarinkylän taistelusta. Malmin seurakunnan pastori Esko M. Laine kertoo Tiburtuksen hartaushetkestä Ruotsin armeijan sotilaille Vantaanjoen rannassa ja avaa näkymiä tavallisen ihmisen elämään 1700-luvulla.

Musiikkina tapahtumassa kuullaan Ruotsin armeijan virsiä hattujen sodassa ja lisäksi Jyri Äärilä esittelee Tuomarinkylän pelloilta löytyneitä esineitä. Karoliineista historian elävöittäjinä kertoo ev,l, evp. Juha Kaukinen ja pihalla nähdään heiltä pienimuotoinen näytös.

Lisäksi Pukinmäen kirjaston vitriinissä on Pentti Karvosen kokoama pieni näyttely aiheesta syyskuun loppuun asti.

Tuomarinkylä 1742 Suomen unohdetuin sota, Helsingin tuntemattomin taistelu -tapahtumaan sisältyy myös erillinen muistokonsertti 16.10. klo 18 Hyvän Paimenen kirkossa Pakilassa. Konsertin alussa pitää Malmin seurakunnan pastori Esko M. Lainen hartauden 1700-luvulta, itse konsertissa esiintyvät Susanna Haavisto, Vox Sonora -koro, Hannu Holma oppilaineen, Con Amore kamarikuoro sekä Leo Silolahti. Konsertin juontaa historioitsija Teemu Keskisarja.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPuistola-päivillä viihdyttiin
Seuraava artikkeliPukinmäki-seura huolissaan vanhasta tykkitiestä