Puistolan Alueopas 2022-23 jaetaan talouksiin 24.8. entiseen tapaan mustavalkoisena paperiversiona, mutta Puistola-Seuran verkkosivustoilla se löytyy osittain 4-värisenä.
Alueoppaan pääkirjoituksessa Puistola-Seuran puheenjohtaja Maija-Liisa Pennanen kertoo Puistola-Seuran strategiasta. Suunta on vahvasti nykypäivään ja tulevaisuuteen, kuitenkin erityisesti alueen historiaa ja luonnetta puutarhakaupunginosana vaalien. Yhteisöllisyys ja yhteistyö kulkevat punaisena lankana Alueoppaan artikkeleissa.
Sinikka Vepsä ja Pirjo Isotupa kantavat omista näkökulmistaan huolta Puistolan viihtyisyydestä. Marjatta Vasarakin korostaa, että tarvitaan edelleen ihmisiä, jotka huolehtivat alueensa yhteisistä tarpeista, tuovat ne päättäjien tietoon ja pyrkivät vaikuttamaan niiden toteuttamiseen.
Myös kouluasioita käsitellään, muttei niinkään koululaisten näkökulmasta kuin koulurakennusten kautta. Helmut Grzemban kansikuva-akvarellissa on Puistolanraitin ala-asteen koulu, joka rakennettiin vuonna 1964 vuonna 1930 rakennetun vanhan kansakoulun viereen ja on nyt tulossa tiensä päähän. Puistola-Seura on taistellut vanhan kansakoulun puolesta hakemalla sille suojelua kaavamerkinnällä tässä onnistumatta. Seppo Posti kuvailee artikkelissaan tuota paikoin outoakin prosessia. Niitä lukijoita varten, jotka eivät tätä koulua tunne, on kaivettu arkistoista edesmenneen Ilkka Uotilan artikkeli Puistolan yläkoulu – Historiaa, arkkitehtuuria, muistoja.
Malmin lentokentän tiimoilta Alueoppaassa on uutta ja vanhaa. Maija-Liisa Pennanen kirjoittaa Satakielikierroksesta, ja luontokuvaaja Maaret Ahlsved on antanut Alueoppaaseen upeita luontokuviaan. Keskustelua Malmin lentokentän kohtalosta on käyty kymmeniä vuosia. Myös jo edesmenneen Matti Mannilan kirjoitus Malmin lentoasema, hyvä vai huono naapuri, osoittaa, että jo tuolloin, 43 vuotta sitten Malmin lentokentän kohtalo oli kuumia tunteita herättävä keskustelunaihe. Yhdeksän vuotta myöhemmin Antero Kuittinen kysyi Alueoppaassa: Mitä Malmin lentokentälle on tapahtumassa?
Historiaa ei ole muutenkaan unohdettu. Koillis-Helsingin Lähitiedosta tuttu Timo Uotila kertoo lapsuusmuistojaan Puistolasta mm. jatkosodan järkyttävinä aikoina. Hän kertoo myös, kuinka muutti pois Puistolasta – ja Kyösti Niemi kertoo artikkelissaan, kuinka hän muutti Puistolaan 1970-luvulla.
Lehdessä kerrotaan myös, että Puistola-päivät toteutetaan 3.-11.9. Leena Iisalo paljastaa, että taidenäyttely järjestetään virtuaalisena lokakuussa, ilmoittautuminen ja työt 15.9. mennessä.
Teija Loponen