Malmin lentoaseman suojelu korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Europa Nostran edustajat Rienko Wilton, Sara van Reompaey ja Erik Shultz vierailivat Malmin lentokentällä 2016 sen ollessa vielä toiminnassa. Kuva Teija Loponen

Malmin lentoasemakokonaisuuden suojelu on nyt viety korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyyn. Malmin lentoaseman ystävät ry esitti lentokenttäalueen suojelua rakennusperintölain nojalla 15.10.2015.

ELY-keskus hylkäsi suojeluhakemuksen perustellen asiaa maankäyttö- ja rakennuslain perusteella ilmoittaen, että sillä olisi harkintavalta sovellettavan lain valinnassa.

– Ympäristöministeriö palautti päätöksen vuonna 2019 uudelleen ELYn ratkaistavaksi rakennusperintölain mukaisella kokonaisharkinnalla. Ministerin vaihduttua ympäristöministeriö muutti päätöksensä niin, että ELYlle annettiin valtuus soveltaa ensisijaisesti maankäyttö- ja rakennuslakia. Ensimmäisen päätöksen valmisteli ministeri Tiilikaisen (kesk) aikana ryhmä rakennusperinnön huippuasiantuntijoita. Ministeri Mikkonen (vihr) asetti toista lausuntoa tekemään yhden maankäyttöön erikoistuneen lakiasiantuntijan, kertaa Malmin lentoaseman ystävät -yhdistyksen puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Asia on nyt käsitelty Helsingin hallinto-oikeudessa. Hyvönen kertoo, että hallinto-oikeus päätti perustuslain vastaisesti perustellen, ettei suojeluesitystä tarvinnut käsitellä rakennusperintölain pohjalta, vaan laiksi voidaan valita maankäyttö- ja rakennuslaki. Hallinto-oikeus teki päätöksensä puutteellisin perustein ja nojaten eri lainkohtiin kuin MLY oli valituksessaan vedonnut. Yhdistyksen mukaan asiaa näytetään tarkastelevan poliittisesti, ei lain perusteella. Asian käsittely on ollut kimuranttia.

– Hallinto-oikeuden 5.7.2022 antaman päätöksen perustelujen oikeudellisessa päättelyssä on laiminlyöty täysin rakennusperintölain 2 pykälän 3 momentin 1 kohta, vaikka nimenomaan sen nojalla ympäristöministeriö oli jo kertaalleen palauttanut suojeluesityksen ELY-keskukselle käsiteltäväksi uudelleen. Hallinto-oikeus perusteli päätöstään kokonaisharkinnalla ja saman momentin 2 ja 3 kohdilla, yhdistyksen puheenjohtaja Hyvönen ihmettelee.

Malmin lentokenttäkokonaisuus on Museoviraston aluekohteena luetteloima valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY), jonka ovat noteeranneet merkittävillä huomionosoituksilla myös useat kansainväliset kulttuuriperintöalan asiantuntijajärjestöt ja -verkostot. UNESCOn maailmanperintöohjelmaa suoraan neuvova asiantuntijaorganisaatio ICOMOS nosti sen jälleen kerran kansainväliseen kulttuuriperintöalan valokeilaan nelivuotisraportissaan Heritage at Risk. World Report 2016-2019 on Monuments and Sites in Danger vuonna 2021. Euroopan investointipankin instituutti ja Euroopan kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra valitsevat uhanlaisimmat kulttuuriperintökohteet, ja tässä yhteydessä Malmin lentokenttä nousi Euroopan seitsemän uhanalaisimman kulttuuriperintökohteen joukkoon vuonna 2016. Europa Nostran edustajia vieraili silloin tutustumassa Malmin lentokenttään.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmin torin vesiallas peruskorjataan vihdoin
Seuraava artikkeliTaiteiden yö näkyi ja kuului Karvisessa