Pyöräily on viime keväänä ja tänä kesänä ollut entistä suositumpaa. Omiin kotikulmiin on moni tutustunut pyörän satulasta ja kotiseutupyöräreitit antavat tutustumisretkille mainiota evästystä siitä, missä kannattaa pysähtyä.
Kotiseutupyöräreitit esittelevät eri kaupunginosien historiaa, luonto- ja kulttuurinähtävyyksiä sekä tekevät tutuksi kaupungin eri alueiden ominaispiirteitä. Kotiseutupyöräilykarttoja on laadittu koko Helsingin alueelta yhteensä 29 kappaletta, joista neljä täältä Koillisesta ja lisäksi kaksi kiertää aivan koillisen rajojen tuntumassa.
Kotiseutupyöräreittien nähtävyydet ja pituudet on merkitty karttoihin, matkat vaihtelevat 10:stä 30:een kilometriin. Reittien kiertoon voi varata aikaa tunnista kokonaiseen päivään. Välillä kehotetaan nousemaan pyörän päältä ja tekemään pieni kävelykierros kohteessa. Koska reitit on suunniteltu kymmenisen vuotta sitten, on osa nähtävyyskohteista ehtinyt jo hävitä.
Vanhankaupunginkosken vierestä lähtevä pyöräkierros viistää Koillista lähtien Viikin perukoilta seuraten Vantaanjoen vartta, Oulunkylästä Pukinmäen rajalle, Veräjämäkeen ja sieltä taas Oulunkylään ja Koskelan kautta takaisin Vanhankaupunginlahden nurkille.
Helsingin perusti Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa 1550 Vantaanjoen suulle tarkoituksena kilpailla satamaliikenteestä Tallinnan kanssa.
12 kilometrin kierros lähtee tuolta Helsingin perustamisen muistomerkiltä ja Helsingin ensimmäisen kirkon ja hautausmaan paikalta. Viereinen Pornaistenniemen silta vihittiin käyttöön 1998. Jatkamalla koilliseen pääsee Viikin luonnonsuojelualueelle.
Seuraava etappi on Kuninkaankartanon saari, jolla sijaitsi 1550 kuninkaankartano ja myös Kuninkaantie kulki sen kautta. Nykyään saarella on Tekniikan museo entisissä vesilaitoksen rakennuksissa.
Vedenpuhdistuslaitoksen kautta kierretään Pikkukosken uimarannalle ja Pirunkalliota ihmettelemään. Kantakyläntie 4:ssä voi tutkailla Oulunkylän tiettävästi vanhinta rakennusta 1790-luvulta, kyseessä on Månsaksen tilan päärakennus.
Kierros vie historiallisen Pakintalon ohi Mikkolantien ympäristöön, jossa on monia kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia.
Nykyisessä liikuntapuistossa oli aikanaan ravirata vuosina 1893-1927. Oulunkylää kierrettyä ohitetaan Kustaankartanon vanhainkoti, 1880-luvulla rakennettu Seurahuone ja tullaan Veräjämäkeen. Sieltä jatketaan Koskelan kautta takaisin Vantaanjoen varteen. Vanhankaupunginlahden nurkilta löytyy useampi pyörätievaihtoehto, jota pitkin voi palata takaisin Koilliseen. Vantaanjoenrannat ovat kauniita maisemiltaan, mutta palata voi myös Viikin luonnonsuojelualueen läpi tai Viikintien vartta pitkin.
Teija Loponen