Koillinen tutuksi pyöräillen – Jakomäki-Puistola

Kotiseutupyöräreitit esittelevät eri kaupunginosien historiaa, luonto- ja kulttuurinähtävyyksiä sekä tekevät tutuksi kaupungin eri alueiden ominaispiirteitä. Kotiseutupyöräilykarttoja on laadittu koko Helsingin alueelta yhteensä 29 kappaletta, joista kuusi Koillisesta.

Kotiseutupyöräreittien nähtävyydet ja pituudet on merkitty karttoihin, matkat vaihtelevat 10:stä 30:een kilometriin. Reittien kiertoon voi varata aikaa tunnista kokonaiseen päivään. Välillä kehotetaan nousemaan pyörän päältä ja tekemään pieni kävelykierros kohteessa. Koska reitit on suunniteltu kymmenisen vuotta sitten, on osa nähtävyyskohteista ehtinyt jo hävitä.


Jakomäkeä ja Puistolaa kiertävä reitti on lyhimmistä päästä, 14 kilometriä pitkä. Kierros käynnistyy Jakomäestä, jonka nimi tulee jo 1740-luvulla tunnetusta paikannimestä Jacobacka. Huokotien eteläpuoli rakennettiin kerrostaloalueeksi 1960-luvulla ja pohjoispuoli 1970-luvulla. Alppikallioiden alueella oli aiemmin rintamamiestaloja. Nyt Jakomäki on laajentunut Alppikylän asuinalueella.

Jakomäessä on useita merkittäviä luontokohteita, kuten Slåttmossenin keidassuo, joka on pitkospuin varustettu luonnonsuojelualue. Jakomäessä sivutaan myös komeita pähkinäpensaita ja metsälehmuksia.

Slåttmossenin luonnonsuojelualue on Helsingin harvinaisuus, keidassuo. Kuvat Teija Loponen

Vanha Porvoonväylä on ollut Kuninkaantien itäisenä haarana jo ainakin 1700-luvun alussa.

Puistolan puolella ohitetaan Puistolan VPK:n talo sekä Nurkan monitoimitalo sekä kirkko, joka valmistui 1960.

Puistolan VPK juhli muutama vuosi sitten viisikymppisiään.

Puistolan torilla ihastellaan lauluntekijä Reino Helismaan muistomerkkiä, jonka teki puistolalainen kuvanveistäjä Gunnar Uotila. Mielikintie 8 jugend-henkisessä huvilassa tiedetään olevan yhteensä 246 ikkunaruutua, talo on 1910-luvulta. Mielikintieltä löytyy myös Terijoelta siirretty Villa Finholm.

Lutikkalinna Pensastien kulmassa siirrettiin palkoilleen Hakaniemestä vuonna 1936, sinne se rakennettiin jo 1800-luvun lopulla.

Puistolan puolelta piipahdetaan 1970-luvulla rakennettuun Tapulikaupunkiin ja sieltä Suurmetsäntielle, jossa Aurinkomäen maatilan nykyinen päärakennus on vuodelta 1893. Sieltä matka jatkuu takaisin Jakomäkeen, jossa Jakomäenkallio nousee 60 metrin korkeuteen merenpinnasta ja sieltä löytyy myös rauhoitettu ”pirunpelto”, jääkauden jälkeisen Yoldianmerivaiheen rantakivikko. Porvoonväylän eteläpuolella on reitin viimeinen piste, vielä kaksi metriä korkeampio huippu, joka on Helsingin korkein luonnollinen kukkula.

Teija Loponen

Tapulikaupungin kerrostaloalueen palvelut sijaitsevat pitkälti Puistolan juna-aseman vieressä.
Edellinen artikkeliViheralueiden väheneminen huolestustuttaa kaupunkilaisia
Seuraava artikkeliTapanilan taivaan alla tulee taas