Saimaan Teatteri harjoittelee Mosassa

Harjoitukset käynnissä Tapanilan Työväentalolla. Kuva Jonnakaisa Risto

Tapanilan Työväentalolla on riittänyt viime viikkoina kuhinaa. Talossa harjoittelee Saimaan Teatteri laivakiertuettaan, mutta se järjestää Mosassa myös ennakonäytöksen näytelmästään Ripari.

Ripari on kauhukomedia, jossa käsitellään uskonasiota. Saimaan Teatterin riparilla käytetään keinoja, joita minkään seurakunnan kirkkoherra ei pyhittäisi. Käsikirjoittaja Aino Pennasen mukaan näytelmä on tavallaan itsenäinen jatko-osa Saimaan Teatterin Häät-esitykselle, sillä häiden tapaan myös rippileiri kytkeytyy vanhoihin perinteisiin ja tarjoaa alustan kulttuuristen arvolatausten näkyväksi tuomiseen.

– Ja tietenkin myös komediaan, joka syntyy, kun pyhinä pidettyjä rajoja ylitetään, ohjaaja Riikka Oksanen toteaa.

Ripari-näytelmä yhdistelee kauhun, komedian ja musiikkiteatterin keinoja. Pakkoeläkkeelle määrätty pappi tekee kaikkensa käännyttääkseen uransa viimeiset riparilaiset uskoon. Kun vanhan viinan löyhkän alle kadonnut karisma ei pure kirkosta etääntyneisiin nuoriin, tunnelma leirillä muuttuu uhkaavaksi. Pysäyttääkö edes yhden leiriläisen katoaminen tätä tuhoisaa kirkonmiestä ristiretkellään maallistumista vastaan?

– Erilaiset uskonnot, uskomukset, ideologiat ja perinteet taistelevat elintilasta maailmassa, joka on liian monimutkainen, jotta mistään voisi olla enää varma. Esityksen ydin kiteytyykin valmiin vastauksen sijaan näennäisen yksinkertaiseen, mutta kokonaisia maailmoja sisäänsä kätkevään kysymykseen: mihin sie uskot?, käsikirjoittaja Aino Pennanen sanoo.

Parhaillaan Saimaan Teatteri harjoittelee Tapanilassa työväentalolla ja siellä myös nähdään näytelmän ennakkonäytös 29.6. klo 19.

Edellinen artikkeliPalloseuralle ensi tappio, PuiU jatkaa tasureilla
Seuraava artikkeliLinjamuutoksia elokuussa