Saimi Nikander karaten EM-kisoihin

Erä Karaten Saimi Nikander valittiin Suomen maajoukkueeseen ja edessä ovat nuorten EM-kisat. Kuva Teija Loponen

Erän Karaten Saimi Nikander valittiin edustamaan Suomea Tsekeissä kesäkuun puolivälissä käytäviin karaten nuorten EM-kilpailuihin U21v -50kg sarjaan. 

Tapaninvainiossa asuva, nyt 18-vuotias Saimi aloitti karaten varsin myöhään, vasta 12-vuotiaana.

– Olen kilpaillut kolme vuotta ja menestynytkin varsin mukavasti. Tavoitteita riittää ja siksi oli tosi mahtavaa tulla valituksi Suomen maajoukkueeseen, iloitsee Maija Laaksosen valmentama Saimi Nikander.

Ennen karatea Saimi oli harrastanut muun muassa uintia, säbää ja tanssia.

– Sitten osallistuin karaten kesäleirille ja alkeiskurssille. Kata eli liikesarjat ei tuntunut omalta lajilta, mutta ottelut kyllä. Tosin silloin en edes tiennyt, että karatessa järjestetään myös kilpailuja, ennen kuin kilpailuvalmentaja pyysi minua testaamaan kisoja.

Kolmen kisavuotensa aikana Saimi on jo ehtinyt saavuttaa muun muassa kaksi SM-pronssia, yhden SM-kullan, kaksi joukkuekultaa ja hopeaa PM-kisoissa.

– Niin ja Itävallasta sain juuri pronssia, Saimi lisää.

Karatea hän pitää haastavana lajina, sillä siinä edetään ottelu kerrallaan ja eteneminen riippuu paljolti myös muista.

– Lajina tässä kiehtoo karaten monipuolisuus, niin henkisesti kuin fyysisesti. Treenit ovat tosi monipuolisia. Ja koska harrastajia on suhteellisen vähän, niin kotimaan kisoissa periaatteessa kaikki tuntevat toisensa ainakin samassa ikäluokassa.

Saimi Nikander treenaa päivittäin.

Päivittäin treenaava Saimi Nikander toivoisi pääsevänsä lajissa mahdollisimman pitkälle. Syksyllä on nuorten MM-kilpailut, joihin hän mielellään myös lähtisi. Saimin painoluokassa on suhteellisen vähän osallistujia, sillä hän on kooltaan pieni ja hento.

– Aikuisten sarjoissa vastustajat ovat usein selvästi isompikokoisia, joten saan suht helposti mustelmia ja on suurempi loukkaantumisvaara, mutta toisaalta olen myös kokoni vuoksi varsin ketterä ja nopea esimerkiksi potkuissa, hän pohdiskelee.

Saimilla alkaa abivuosi Mäkelänrinteen lukiossa. Siellä on muutama muukin karateharrastaja, joten koululla pidettäviin treeneihin löytyy vastustajia.

– Suoritan lukion neljässä vuodessa, koska kilpailumatkat vievät opiskeluaikaa. Ylioppilaskokeisiin pitää kuitenkin pystyä panostamaan, sillä aioin yrittää lääkikseen, toisaalta myös biokemia kiinnostaa. Biologia on lempiaineeni, Saimi kertoo.

Erän Karatessa hän toimii vuorollaan valmentajana nuoremmilleen.

– Lapsia ja nuoria on mukava opettaa ja kannustaa. On mahtava nähdä, kuinka he innostuvat ja kehittyvät. Karate on siitäkin mahtava laji, että sitä voivat harrastaa kaikenikäiset. Meilläkin on tarjontaa perhekaratesta seniorikarateen, laji sopii kaikille. Ja vaikka itselläni on astma, ei sekään ole este. Tosin kilpaillessa pitää olla erikoislupa lääkitykseen.

Tulevana viikonloppuna Prahan EM-kisoissa on mukana kilpailijoita lähes kaikista Euroopan maista.

– Ranskasta ja Italiasta tulevat kovimmat vastustajat. Silti tavoitteena olisi mitalisija, paljastaa Saimi.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTekemisen iloa
Seuraava artikkeliSiltamäen ala-aste jää unholaan