Malmilainen Mikael Kojima jatkaa ukrainalaisten auttamista

Turvallisesti perillä ja lahjoitustarvikkeiden luovutus varastolle. Vasemmalla Raakel Tasanen ja Mikael Kojima.

Huhtikuussa kerroimme malmilaisesta Mikael Kojimasta sekä Raakel Tasasesta, jotka keräävät lahjoitustavaroita Ukrainaan, kuskaavat ne perille ja tuovat sotapakolaisia Suomeen. Uusi yhteistyö Operaatio Hopen kanssa on poikinut nyt ambulanssin hankinnan.

– Teemme Operaatio Hopen kanssa yhteistyötä ja saimme jo hankittua Keski-Suomen pelastuslaitokselta ambulanssin, joka viedään sydänsairaalaan syvälle Ukrainaan. Parhaillaan meillä on rahankeräyslupa ambulanssin varusteiden hankkimista varten, siihen tarvitaan muun muassa sydäniskuri, ekg-laitteet, infuusiopumppu, hengityskone, potilasvalvontalaite ja paarit, listaa Kojima.

Raha on se, mitä tällä hetkellä kipeimmin tarvitaan, sillä ambulanssin varustaminen käyttökuntoon maksaa. Samaten bensakuluihin tarvitaan rahaa.

Keski-Suomen pelastuslaitokselta ostettu ambulanssi odottaa nyt varustusta ja lähtee pian kohti Ukrainaa.

– Mutta jos mieluummin haluaa auttaa tavaroin, niin makuupussit ja makuualustat, työkäsineet, virtapankit, kuivamuona, lastenruoat pulverina tai maitona, sekä aikuisten ja lasten vaipat ovat todella tervetulleita. Etenkin jos noita aikuisten vaippoja on jäänyt vaikkapa poisnukkuneilta sukulaisilta, niin niitä ei kannata heittää pois, vaan antaa Ukrainaan vietäväksi, Kojima vetoaa.

Myös kahvi ja suklaa ovat Puolan vastaanottokeskuksissa toivottuja.

Tarvelistalta löytyvät myös desinfiointiaineet, aggregaatit, kainalosauvat ja pyörätuolit, silmähuuhteet, ensiapulaukut ja reseptivapaat lääkkeet.

Hopen kanssa tehtävään yhteistyöhön kuuluu myös sotavankien nouto Suomeen Liettuasta.

– Ukrainasta sotaa pakoon lähteneet ovat olleet aivan erilaisia kuskattavia. Terveitä ja usein iloisella mielellä, kun pääsevät turvaan. Sotavangit ovat sen sijaan kokeneet monenlaista järkyttävää, joten heidän kuljettamisensa tulee olemaan henkisesti rankempaa, arvelee Kojima. Hän on silti valmis tekemään mitä vain auttamistoimenpiteitä voi.

Kojima ja Tasanen ovat edelleen ahkerasti yhteydessä Suomeen tuomiinsa sotapakolaisiin ja olivat muun muassa pääsiäisenä valmistamassa heille pääsiäisjuhlaa.

– Sitten heti seuraavana päivänä lähdettiinkin kaverin kanssa Lviviin. Sitä oli juuri edellispäivänä pommitettu ja meidänkin siellä ollessamme tuli ilmahälytyksiä. Toki itseäkin Ukrainassa vähän jännittää, mutta etenkin lapseni ovat vähän huolissaan reissuistani. Nytkin soitin heti Puolan puolelle päästyämme lasten äidille, että voi sanoa lapsille kaiken menneen hyvin, Mikael Kojima kertoo.

Mikael on vienyt myös muutaman perheen takaisin Ukrainaan heidän niin halutessaan.

– Se kyllä vähän turhauttaa, sillä sota ei suinkaan ole ohi ja on hyvinkin mahdollista, että sieltä joutuu uudestaan pakenemaan. Tosin tottakai ymmärrän, että kotiin on ikävä.

Kojimaa ja Tasasta ilahduttaa suuresti ihmisten auttamishalu, jopa todella kaukaakin on tultu tuomaan tarvikkeita ukrainalaisille toimitettavaksi. Malmin lisäksi Kojima vastaa Tampereen/Ylöjärven keräyspisteestä, mutta lahjoituksia voi toimittaa myös muun muassa Espooseen, Vantaalle, Lahteen ja Kotkaan.

Jos haluaa toimittaa lahjoituksia Kojiman kautta Ukrainaan vietäväksi, voi häneen ottaa yhteyttä Facebookin kautta. Operation Hopen rahankeräyslupa RA/2022/768 ambulanssitarvikkeisiin kulkee tilinumeron FI37 8020 7710 8235 13 kautta.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliSiltamäen palvelutaloon evakkoväkeä Itäkeskuksesta
Seuraava artikkeliLentopallojuniorit juhlivat kauden päätöstä