Lakkovahdit päivystävät Puistolanraitin ala-asteella

Virpi Simpura, Hannele Haasnoot, Lea Kannio, Anne Mäkelä ja Tiina Suomalainen toimivat tiistaiaamuna lakkovahteina Puistolanraitin ala-asteen luona. Kuva Teija Loponen

– Meidän kanssamme saa mielellään tulla juttelemaan, jos haluaa tietää tarkemmin siitä, mistä lakossa on kyse. Tänään tässä pysähtelikin ihmisiä, mutta heillä lakon syyt olivat tiedossa ja he halusivat vain tsempata meitä, kertoo Puistolanraitin ala-asteen opettajiin kuuluva Helsingin Opettajien ammattiyhdistyksen hallituksen jäsen Virpi Simpura.

Tiivistettynä Virpi Simpuran mukaan lakossa on kyse siitä, että opettajien tekemästä työstä on aika saada kunnon korvaus.  

– Haluamme yleiskorotuksen ja palkkaohjelman. Kymmenessä vuodessa palkkaerot ovat vain kasvaneet ja olemme olleet sen suhteen liian kilttejä liian pitkään. Lisäksi opettajat ansaitsevat hyvät työolot, siksi nyt tarvitaan palkkaohjelma.  

Simpura kertoo, että opettajien työmäärä on vain kasvanut vuosi vuodelta, erilaisia paperitöitä ja raportteja joutuu tekemään huomattavasti enemmän kuin ennen. Myös työn haastavuus on lisääntynyt monikulttuurisuuden kasvun myötä. Korona-aikana opettajat joutuivat venymään entisestään ja opettelemaan nopeasti uusia työtapoja. Palkassa mikään tuosta ei näy.  

– Lakolla tavoitellaan sopimusta, joka samalla turvaisi opettajan ammatin vetovoiman. Opettajien tekemä työ on tärkeää ja sitä arvostetaan, mutta se ei valitettavasti palkassa näy, harmittelee Simpura.

Opettajien lakko ei tullut yllätyksenä.  

– OAJ on pitänyt asiaa esillä jo kuukausien ajan sopimusneuvotteluissa ensin suoraan työnantajajärjestöille, sitten valtakunnansovittelijalle ja viimeisimpänä sovittelulautakunnalle. Vastakaikua tavoittelemallemme palkkaohjelmalle ei kuitenkaan tullut. Nyt opettajat ovat lakossa ensimmäistä kertaa liki 40 vuoteen.  

– Minä muistan opettajalakon vuodelta 1984, mutta silloin olin itse kyllä vielä oppilas, naurahtaa Hannele Haasnoot.

Puistolanraitin ala-asteella oppilaat ottivat tiedon lakosta vastaan maanantaina varsin erilaisin miettein.  

– Jotkut oppilaat luulivat, että suosittu tubettaja Lakko tulisi käymään koulullamme, paljastaa Virpi Simpura.  

– Minulla muutama oppilas taas riemuitsi, että nyt alkaa kesäloma, kertoo Lea Kannio.  

– Maanantaina annoimme myös kotitehtäviä, tosin eihän niitä tietysti koko viikoksi annettu, lisäsi Anne Mäkelä.

Opettajat tietävät, että lakko hankaloittaa monien perheiden elämää, mutta heitä ilahdutti tieto siitä, että vanhemmat tuntuivat kuitenkin vahvasti tukevan opettajien palkankorotustoiveita.  

– Ja jos sopu löytyy, niin heti seuraavana päivänä koulunkäynti jatkuu, muistuttivat tiistaina ja keskiviikkoa koululla päivystäneet lakkovahdit.  

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTekniikan museo sai Toroidion-sähköauton
Seuraava artikkeliKirkonkylänkoskella tutkitaan patoa